15 százalékkal is drágulhatnak az új lakások

Utoljára a 70-es, 80-as évek panellakás-építési lázában épült egyszerre annyi lakás, mint most Vásárhelyen, magáncégek kivitelezésében – számolt be a Délmagyarország. Jelenleg négy társasház épül a városban, míg újabb kettőnek már elkészültek a tervei.

„Amikor megvettük a telket, még nem volt válság. Bízunk abban, hogy hamarosan ismét fellendül a piac, ráadásul a lakások és üzletek egy részére már vevőket is találtunk. A társasházat tehát mindenképpen fel kell építenünk” – mondta el a lapnak Gálfi Zoltán, a Job & Job Kft. tulajdonosa.

A másik fejlesztő, az Elitház Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, Bíró Zsolt is úgy nyilatkozott, hogy aki belefog egy ilyen építkezésbe, annak nincs más választása, mint hogy be is fejezi. „Mi tavaly nyáron kezdtünk hozzá, az év végére szeretnénk átadni a társasházat. És reménykedünk, hogy találunk vevőket” – tette hozzá.

Aki viszont még nem kezdett hozzá az építkezésekhez, az már nem is fog – vélekedett Bíró. Ennek oka, hogy a hónap végén megszűnik a gyermekek után járó szociálpolitikai támogatás és az államilag támogatott lakáshitel is, így egyre nehezebb lesz vevőt találni. A Nagy Sándor utcában társasházat építő LV Kft. tulajdonosa, Árva Zoltán szerint náluk például sokan jelentkeztek vevőként azután, hogy kiderült, július elsejétől megszűnik a szocpol.

Az ingatlanfejlesztők szerint az áfaemelés és a támogatások megvonása összességében akár 15 százalékkal is megemelheti az új lakások négyzetméterárát.

Forrás: Ingatlanmagazin