70 százalékos állami kamattámogatású hitel a társasházak és lakásszövetkezetek felújításához

A társasházak és lakásszövetkezetek külső, belső és energetikai felújításához az első öt évben 70, a második öt évben pedig 35 százalékos állami kamattámogatással nyújt plusz forrást a Thermo/Stílus Hitel. Az OTP Bank hitelkonstrukciójához nem csak ingatlanfedezetre nincs szükség, de amennyiben van LTP-je, további támogatásra is jogosult lehet a ház. A hitelösszeg ráadásul önerőnek is beszámítható az uniós és állami pályázatokon – emelik ki az OTP Bank szakértői.

Az olyan nagyszabású beruházásokhoz, mint a lépcsőházak felújítása vagy a ház teljes energetikai korszerűsítése, általában több tíz- vagy akár 100 millió forintra van szükség. A lakóközösségek rendszerint nem rendelkeznek ekkora szabadtőkével, ráadásul a Panel Programokhoz hasonló nagyköltségvetésű pályázat sem indult el az utóbbi időben. Így egyre inkább felértékelődik azoknak a hiteleknek a jelentősége, amelyek az állami kamattámogatásnak köszönhetően a normál hiteleknél sokkal kedvezőbb lehetőséget és sokkal kisebb terhet jelentenek a házak számára.

hitelkalkulacio

Ilyen kiemelten kedvező lehetőséget nyújt az OTP Bank Thermo/Stílus Hitelkonsrtukciója. Ennek keretében ugyanis állami kamattámogatást vehet igénybe a lakóközösség a külső vagy belső felújítások, valamint energia-megtakarítást eredményező beruházásokhoz. Az elnyerhető kamattámogatás mértéke az első 5 évben nem kevesebb mint 70 százalék, tehát a futamidő első öt évében csupán a kamat 30 százalékát kell fizetnie a közösségnek. Öt év elteltével is él azonban a kamattámogatás: a második öt évben 35 százalékos kamattámogatás érhető el.

A konstrukciónak emellett fontos előnye, hogy nem csak hogy ingatlanfedezetre nincs szükség, de amennyiben lakástakarékpénztári (LTP) szerződést is köt a ház, a kamattámogatáson kívül további állami támogatásra is jogosult lesz.

„A Thermo Hitel külön előnyeként azt is ki kell emelnünk, hogy a hitel összege önerőnek számít a pályázatokon való induláskor. Vagyis amennyiben uniós vagy állami felújítási pályázaton vesz részt a lakóközösség, ahol feltétel egy bizonyos százalékú önerő biztosítása, a Thermo Hitel összege beszámítható önerőként, nem szükséges saját megtakarítást bemutatni ehhez” – hangsúlyozta az OTP Bank szakértője.

otp_business_logo_cm

A kondíciók tekintetében négy tényezőre kell figyelniük leginkább a lakóközösségeknek. Első sorban is kötelező a felújítási-alapképzés, tehát a kamattámogatáshoz igazolnia kell a háznak, hogy van rendszeres, felújítási célú megtakarítása. Szem előtt kell tartani azt is, hogy a futamidő maximum 15 év lehet, amelynek a fentiek alapján kétharmadában lehet támogatott a hitelkamat. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a kamattámogatott hitelt csak közös tulajdonú részek felújítására lehet igénybe venni.

Végül pedig szükséges minden olyan dokumentumot benyújtani, amelyek alapján elbírálható a kérelem. Ilyen dokumentum például az a közgyűlési határozat, amely szavatolja, hogy valóban közösségi döntés értelmében kíván hitelt felvenni a ház. Emellett szükség van az alapító okirat vagy cégbejegyzés és az SZMSZ bemutatására is, illetve hogy a közös képviselő/elnök érvényes mandátummal jár el a közösség nevében. A szükséges dokumentumokat, nyilatkozatokat és formanyomtatványt itt töltheti le. A dokumentumokban az adatok elektronikus úton is rögzíthetők és a változások menthetők.

A hitelkonstrukció költségeiről a konstrukció hirdetményében talál pontos információkat:

thermo-hitel-tablazat