Végrehajtási törvény: adósmentő csomaggá változtak az ingatlanárverési szabályok

A végrehajtási törvény módosítása adósmentő csomagként robbant be a fogyasztók világába. Korábban ugyanis egy-egy ingatlanhoz az árverések során nagyon könnyen – az ingatlan becsértékének 50-70 százalékán – lehetett hozzájutni. Ez azonban jelentősen változik a közeljövőben írja a jogado.hu. Cikkünkből most megtudhatja a legfontosabb információkat.

Változnak az ingatlanértékesítés szabályok! A módosításra azért kerül sor, hogy a végrehajtási eljárás biztosítsa, hogy a lefoglalt ingatlanok minél magasabb áron kerüljenek értékesítésre, valamint a fennálló követelések is a lehető legnagyobb mértékben térüljenek meg.

Ezt érdemes tudni a módosításról

A módosítás által csak a kikiáltási árnak megfelelő összeggel tehető érvényes vételi ajánlat. Továbbra is irányadó marad azonban az a szabály, hogy ez az „előny” csak akkor alkalmazandó, ha az adósnak ez az egyetlen lakóingatlana, lakóhelye ebben van, és a végrehajtási eljárás megindítását megelőző 6 hónapban is itt volt. A fenti szabály az első két árverésre, valamint a második árverést követő ingatlanátvételi eljárásra is irányadó.

Ha nincs vételi ajánlat

Amennyiben ezeken az árveréseken, illetve az átvételi eljárás során a vételi ajánlat összege nem éri el a kikiáltási árat, és az árverések sikertelen, akkor sor kerül az ingatlan folyamatos árverezése iránti hirdetmény közzétételére. A közzététel során a végrehajtás szünetel az újabb árverés kitűzéséig.

Még egy fontos változás

Általános szabály az ingatlan árverések során, hogy az ötödik árveréstől kezdve lehet az ingatlant a becsértéke felén megszerezni. A törvénymódosítás értelmében azonban ezt a szabályt nem lehet alkalmazni. Ezen eljárásokban ugyanis a lakóingatlanra legalább a kikiáltási ár 90 százalékának megfelelő összeggel tehető érvényes vételi ajánlat, ha a lakóingatlan folyamatos árverezése iránti hirdetmény közzététele óta egy év eltelt, és a lakóingatlan még nem került értékesítésre.

Ilyen lehetőségeket hordoz magában a változás

A módosítás lehetőséget biztosít  arra is, hogy a lakóingatlan a végrehajtási eljárásban a becsérték összegénél alacsonyabb értéken kerüljön értékesítésre. Ebben az esetben a feleknek bele kell egyeznie a meghatározott érték összegébe, illetve kérniük kell azt is, hogy a meghatározott érték legyen az árverésen a legalacsonyabb érvényes vételi ajánlat. Ebben az esetben az adós – az ingatlan értékesítéséből befolyó vételár felosztását követően fennmaradó – tartozása/tartozásai megszűnnek és a végrehajtási eljárás pedig befejeződik.