Apró trükkök a szebb társasházért

A társasház költségvetésében általában nem a társasház szépítése szerepel első helyen, pedig egy-két apró megoldással óriási változásokat érhetünk el lakókörnyezetünk élhetőbbé tételében. Fontos szempont azonban, hogy az átalakításokat és változtatásokat mindenképpen a praktikumot és a biztonságot szem előtt tartva végezzük el.

Sokszor háttérbe szorulnak, vagy akár teljesen elsikkadnak a társasház csinosítását, szépítését célzó projektek, pedig nem szabad lebecsülni ezek fontosságát a lakóközösség életében. Teljesen más érzés úgy belépni munkából jövet a lépcsőházba, hogy rendezett környezet, gondozott virágok, esetleg kedves, mulatságos dizájnelemek fogadnak a szokásos sivárság és falhibák helyett. Mindez az emberek mindennapjaiban jelenik meg, az életszínvonalukat nagyban befolyásolja, ezért is gyűjtöttünk össze néhány tippet olvasóinknak, hogyan szépíthetik lakókörnyezetüket olcsón és egyszerűen, illetve hogy mire figyeljenek eközben.


Festés
Az átfestés a legegyszerűbb módja annak, ha valamit újjá akarunk varázsolni, úgyhogy bátran ragadjunk ecsetet, ha valami már régen festésért kiállt! A postaládák például sokszor rozsdásak vagy elhanyagoltak, pedig általában ez az első dolog, amit meglát az ember, ha belép a társasházba. A postaláda-renoválás intézhető egyénileg is, de akár a többi lakóval együttgondolkodva is kialakíthatunk egy egységes színvilágot vagy dizájnt. Persze ehhez szükséges a lakótársak beleegyezése, itt azonban egyszerű többséggel is dönthetünk a soros közgyűlésen.

shutterstock_619289063

Növények a házban és körülötte
A zöldövezet bővítése mindig kellemesebbé és szebbé teheti a környezetünket, de érdemes olyan virágokat, fákat választani a társasházba vagy a közös kertbe, amelyek gondozása nem körülményes, nem követel túl sok erőforrást.

Egy utcafrontra ültetett fa sok bosszúságot tud okozni, ha nem ismerjük a fajta sajátosságait. Kockázatot jelenthet például magassága, gyökérzetének és lombozatának mérete, illetve ha esetleg könnyen törnek az ágai, ami veszélyeztetheti a parkoló autókat is, de a fa “szemetelési” faktora (vagyis hogy mennyi levelet, szirmot, termést kell majd összegereblyézni alatta) sem mellékes.

Egyéb szempontok is akadnak, például némely fafajta termése, virága vonzza a rovarokat, vagy éppen a madarakat, aminek nem mindenki örül. Fontos tudnivaló ezzel kapcsolatban, hogy az utcafrontra, tehát közterületre ültetett fák automatikusan a helyi önkormányzat tulajdonába kerülnek, így későbbi kivágásuk engedélyköteles lesz, és sok esetben nem elfogadható indok egy fa kivágásához, hogy nem lehet tőle parkolni, vagy hogy a termésével szemeteli az utcát. Ezért az ültetés előtt ilyen mindig kérjük ki kertész véleményét.

Ami elkerülendő
A társasházakban gyakran terítenek le szőnyeget a lépcsőházban, de ez valójában nem praktikus és nem is biztonságos, mert a szőnyeg szélében könnyen el lehet esni, ráadásul ha az esős időben átnedvesedik a cipőkről csöpögő víztől, akár kellemetlen szagokat is okozhat a lépcsőházban. Szintén kerülendő a folyosón tartani nagyobb méretű növényeket, bukszusokat, leandereket, ugyanis a tűzvédelmi előírások szerint a folyosókon legalább 110 centiméter széles és 195 centiméter magas helyet kell biztosítani, hogy tűzvész esetén a tűzoltók akadálymentesen tudják a mentést végezni.