Betörésvédelem újra és újra

Ahogy már mi is írtunk róla, a lakóközösségek a biztonságra vágynak leginkább. Nem is csoda, hiszen 2017-ben sajnos válogatott módszerek és eszközök állnak rendelkezésre az illegális behatoláshoz. Megmutatjuk, mik azok a módszerek, amelyeket a betöréseknél használnak, és mit tehetünk azért, hogy biztonságban tudhassuk értékeinket.

Zárbetéttöréses módszerek
Az egyik legelterjedtebb betörési módszer a zárbetét törése. Ez akkor kedvez a betörőknek, amikor nem megfelelő méretű zárbetét van az ajtóban, ezért a zár egy része kilóg az ajtóból. Illetve akkor is előfordulhat, ha rossz minőségű vagy olyan zárbetétünk van, amely nem rendelkezik törésvédelemmel. Talán meglepő, de 10-ből 5 esetben fordul elő ilyesmi.

Az eljárást egyébként egy fogóval vagy egy az interneten is beszerezhető zárbetéttörő eszközzel követik el. Az ajtó síkjából kilógó zárbetétet az eszköz segítségével jobbra-balra tekergetéssel kettétörik, majd akár egy csavarhúzóval a zárszerkezetet visszanyitják. Ahogyan az alábbi videóban is látszik, viszonylag gyorsan körül-belül 2 perc alatt nyitható lesz ajtó.

A zárbetéttörés nem igényel különösebb szakmai hozzáértést, az eszközök zsebben is elférnek, így feltűnés nélkül lehet véghezvinni a betörést, illetve nem csap zajt, nem kelt gyanút.

Hogyan védjük ki a zártöréses betörést?
Az úgynevezett zárvédő pajzs jelentheti a védelmet. A zárvédő pajzs körbeöleli a zárbetétet, így az nem lóg ki az ajtó síkjából. Azonban fontos, hogy a pajzs minél jobb minőségű anyagból készüljön, a legjobb az edzett acél. A gyenge zárpajzsot akár egy csavarhúzóval lefeszítik, így máris hozzáférhető a zárbetét. Az is fontos, hogy kívülről lehetőleg ne legyen csavarokkal felfogatva, mert az megkönnyíti a betörők dolgát. Bejárati ajtóra szerelhető acélbetétes biztonsági pajzsokból széles a választék, ne sajnáljunk kiadni rá értékeink védelmében!

shutterstock_534483538

Ajtóbefeszítés
A zárfeltörésnél sokkal egyszerűbb és annál nagyobb kárt okozó módszer az ajtó befeszítése. Egy feszítőszerszámot, például pajszert vagy feszítővasat az ajtótok és az ajtólap közé helyeznek, majd az erőkar segítségével az ajtót elfeszítik a tokjától. Ez a nyitás leginkább a vékony lemezajtóknál, a faajtóknál, a kétszárnyú bejárati ajtóknál és a műanyag ajtóknál alkalmazható, gyakorlatilag minden olyan esetben, ahol maga az ajtó szerkezete gyenge vagy rugalmas anyagból készült. Sajnos a felhúzható kilincses öt pontos zárszerkezetek sem érnek túl sokat.

Megoldás lehet viszont a hevederzár. Ennek lényege, hogy a zárból kinyúló nyelvek a falba vagy a falra rögzített ellendarabba zárjanak be. A falra rögzített vaspántokon át a nyelveket még legelszántabb betörők sem tudják könnyedén kifeszíteni. Viszont fontos, hogy a hevederzár ne egy rossz minőségű ajtóra legyen felszerelve, ugyanis ha egy egyszerű pozdorja lapos ajtó így is könnyen beszakadhat.

És ott a kamera is

A biztonság, pontosabban a vagyonbiztonság megóvása érdekében a legtöbb társasház továbbra is kamerarendszer telepítésében töri a fejét. Ez a megoldás leginkább az elrettentésben játszhat szerepet, és valóban legjobb, ha meg tudjuk előzni a behatolásnak még a kísérletét is. Ennek is azonban megvannak a maga szigorú szabályai. Ezekről korábbi cikkünkben írtunk.