Biztonságosabb lett a társasház a pályázati forrásból

Biztonsági beruházásokra fordította a 2017-es Társasházi Pályázaton nyert 1 000 000 forintos vissza nem térítendő támogatást a veszprémi Kazinczy tér 5-ös számú társasház. A Biztonság kategória második helyezettje a bejárati ajtót cserélte le, a kapu világítását modernizálta, valamint a postaládákat is lecserélte. A beruházásról Pintér Ferenc közös képviselőt kérdeztük.

Néhány szóban elmesélné, mit érdemes tudni a házról?

Pintér Ferenc: A Bakonyi Bauxitbánya megrendelésére épült a társasházunk, hogy szállást adjon a bánya karbantartóinak, dolgozóinak. Az 1974-es építésű ház egyike a helyi úgynevezett „Y-házaknak”. Ezek jellemzője, hogy egy központi lépcsőházból három irányba fut ki egy-egy épületszárny. Felülnézetből tehát Y alakot ölt az épület, innen az elnevezés. Azóta már csak 15-20 százalék, aki elsőgenerációs lakója a háznak, a többiek fiatalok, akik az utóbbi években vettek itt lakást, illetve a környékbeli vidékről is sokan érkeztek ide. Egyébként a lakások mellett pár önkormányzati helyiség is van az épületben, például egy fogorvosi rendelő is.

Korukra való tekintettel nagyon lelakottak voltak a lépcsőházak, amikor a rendszerváltás után, a ’90-es években magánkézbe kerültek a lakások, és társasházzá alakultunk. Úgyhogy rengeteg tennivaló maradt ránk.

Milyen felújításokat sikerült korábban megvalósítani a házban?

P.F.: A legeslegfontosabb, az a fűtéskorszerűsítés volt, amelyet 2012 táján a Panelprogrammal tudtunk megoldani. Persze szükség volt ehhez hitelfelvételre is, amit az OTP Bankkal intéztünk, hiszen a megalakulás óta itt vezeti számláját a társasház. Emellett is persze mindig igyekszünk a lehető legtöbbet javítani a környezetünkön, de a pénz szűke nyilván korlátot szab, hogy mennyit tudunk aktuálisan megvalósítani ezekből a tervekből.

Hogyan jött az ötlet, hogy nevezzenek a Társasházi Pályázatra?

P.F.: Én három házat kezelek itt a környékbeli Y-házak közül, és a pályázat első kiírása óta rendszeresen adunk be pályázatot egyik vagy másik lakóközösséggel. Többször pályáztunk például napelemrendszer kiépítésével is. Most is elég sok mindent terveztünk el, hogy felújítjuk, amint lehetőségünk nyílik. Szerencsére meg is kaptuk a kért támogatást pár munkálathoz, de ezen felül magunk is önerőből véghez vittünk egy-egy beruházást.

Hogyan sikerült összeállítani és beküldeni a pályázatot, mennyire volt ez könnyű folyamat?

P.F.: Igazság szerint egyszerű volt. Ehhez persze kellett, hogy rendszeresen beszélgetek a lakókkal, a közgyűlésen is elhangzanak az igények, hogy mit kéne felújítani. Mindebből összeállítottam a pályázatot, a közösség egyetértett, és be is adtuk a projektünket.

Hol tartanak jelenleg a munkálatok?

P.F.: Szinte teljesen készen vagyunk a tervezettekkel. Sikerült lecseréltetnünk a korábbi elavult bejárati ajtót egy modernebbre. Emellett felszereltettük a mozgásérzékelős világítást is a kapuhoz, amivel csökkenthetjük az energiafelhasználást az ajtó megvilágításánál.

Már csak a postaládák cseréjére várunk, de az új levélszekrényeket is hamarosan meghozzák, így teljes lesz a felújítás. Emellett ráadásként kamerákat is felszereltettünk önerőből a kapuhoz. Ennek köszönhetően jóval biztonságosabbnak érezzük az épületet, és nyugodtabban is cseréljük le a postaládákat, hogy ez elrettenti az esetleges rongálókat.

Hogyan változott azóta a társasházban az élet, a lakókon érződik a változás?

P.F.: A lakók az új bejárati ajtónak örülnek leginkább. Azért is, mert van egy rámpa az orvosi rendelőhöz, amelyet az önkormányzat állított. Azonban a társasháznak az a kapuja, amelyhez felvezet ez a rámpa, nem volt használatban a rossz állapota és a rossz zár miatt. Most viszont ezt is tudjuk használni, ami a babakocsisoknak, bicikliseknek és a kerekesszékes lakóknak jelent könnyebbséget. Az új ajtó ráadásul könnyebben is nyílik és szélesebb is, tehát ennyivel is könnyebb a közlekedés.

Ez most talált pénz úgymond, aminek köszönhetően végre megvalósulhattak ezek a felújítások. Hiába voltak ezek tervben már régóta, a közeljövőben nem tudtak volna teljesülni. Például a postaládákat már úgy is terveztük lecserélni, hogy összekilincseljük a házban a ládák árát, a munkadíjat pedig a közösből fizettük volna.

Mondhatjuk, hogy ezek alapján a nagy állami pályázatok mellett szükségesek az ilyen relatíve kisebb költségvetésű kezdeményezések is?

P.F.: Nagyon is, mert az ilyen kisebb beruházások megvalósításában segítenek. Egy társasházban pár százezer forint is pénz, ezt magunk nem tudtuk volna megoldani. Azért sem, hiszen mindig van, ami fontosabb vagy sürgősebb dolog a házban, ami elviszi a pénzt. Emiatt nagyon örülök, hogy van az OTP-nek ez a kezdeményezése. A szomszéd házakban egyébként már irigykednek is, hogy ott még mindig 40 éves régi kaput kell használniuk. Reméljük, nekik is ilyen szerencséjük lesz, mint nekünk idén. A lakók egyébként többen jelezték nekem, hogy a lakások értéke jelentősen megnőtt a felújításoknak, a zárható lépcsőháznak köszönhetően.