Döntött a Kúria: jogos lépés volt a költségmegosztás a távfűtés kérdésében

A fűtési szezon közeledtével egy aktuális és tanulságos történetet hoztunk el olvasóink részére. Egy társasházi lakó nem volt elégedett a társasházi fűtésköltségének megosztásával, ezért a bíróságra vitte az ügyet– írja a napi.hu.

Költségmegosztást szavazott meg a közgyűlés

Az említett társasházban a lakók korábban a fűtött légköbméter után fizették a távfűtést. A közgyűlés azonban úgy határozott, hogy a jövőben költségmegosztást alkalmaznak, és majd később döntenek arról, hogyan fizessenek azok, akiknél nincs külön mérő, illetve a jobban hűlő szélső, valamint legfelső lakások tulajdonosait miként kompenzálják.

A közös képviselő a későbbi döntést nem várta meg, és leszerződött a távhő-szolgáltatóval úgy, hogy 70 százalékban a költségmegosztás, míg 30 százalékban a légköbméter szerint fizet a ház. Az egyik lakót azonban sértette ez a költségmegosztás, mivel szeretett volna továbbra is a légköbméter után fizetni, ezért beperelte a közös képviselőt és a társasházat is.

A Kúria mondta ki a végső szót

Míg első fokon a társasház és a közös képviselő javára, addig másodfokon a sértett lakó javára döntött a bíróság. Végül a társasházi lakóközösség és a közös képviselő felülvizsgálatot kért a Kúriától, amely során kimondták, hogy az első fokú bíróság döntött helyesen, tehát érvényes szerződést kötött a közös képviselő. A teljes képhez továbbá hozzátartozik az is, hogy időközben a társasház közgyűlése elfogadta a 70-30 százalékos megosztást, viszont kimondta azt is, hogy a szélső és a felső lakások tulajdonosainak nem jár kompenzáció.