Komplex energetikai felújításkor a nyílászárócsere szinte kötelező

Önmagában a nyílászárók cseréjével is komoly energia-megtakarítást érhetnek el a társasházak. Ám ha az épület egy komplex energetikai felújításon esik át, úgy a korábban felhasznált energiamennyiség felét is meg tudja spórolni a ház.

Ha már légzárási probléma van a régi ablakokkal, vagyis közkeletű megfogalmazásban  a „szél” is lebegteti a függönyt, nos akkor mindenképpen elkerülhetetlen a nyílászárók cseréje. Ebben az esetben azonban érdemes megfontolni azt, hogy az ablakok cseréje mellett más felújítást is bevállal-e a ház.

Egy komplex energetikai felújítással ugyanis jelentősen több energia takarítható meg, mintha csak a nyílászárók cseréjére korlátozódnak a felújítási munkálatok. Ilyenkor jól teszi a ház, ha a beruházás ideje alatt egy műszaki ellenőrt alkalmaz, aki végig felügyeli a munkálatokat, annak befejezéséig.

Panelrekonstrukció előtt (kép: Fehér Ablak Kft.)

Mit is értünk pontosan a komplex energetikai felújítás alatt?

Ilyen esetben a már említett nyílászárócsere mellett  a homlokzat, a pincefödém és a tetőfödémek szigetelése, valamint a ház fűtési rendszerének szabályozhatóvá tétele is elkerülhetetlen. Csak így érhető el ugyanis, hogy a társasház a korábbi energiamennyiség felét használja fel a későbbiekben.

Kérdés, hogy a nyílászárók cseréjét hogy ütemezzük?

Technológiailag mindenképpen jobb, ha a komplex energetikai felújítást a nyílászárók cseréjével kezdjük, és ezt követi a homlokzat szigetelése, így ugyanis elkerülhető a frissen felújított homlokzat újbóli megbontása, vagyis jelentős pluszmunkát és költséget takaríthat meg magának a társasházi közösség. Nem beszélve az esztétikai megfontolásokról,  hiszen a fal újbóli megbontása után a fal színezése az eredeti állapotban már csak nehezen állítható helyre.

Panelfelújítás után (kép: Fehér Ablak Kft.)

Milyen is egy jó nyílászáró, milyen követelményeknek kell mindenképpen megfelelniük?

Ma már alapkövetelmény az öt légkamrás, 70 mm beépítési mélységű, kétrétegű, azaz U =1,1 W/m²K hőátbocsátási tényezőjű üvegezéssel ellátott nyílászáró. Lehet természetesen akár 3 rétegű és ötnél több légkamrás ablakokat is beépíteni, ám ilyen esetben már számolni kell a költségek jelentős növekedésével, a komolyabb felárral.

Érdemes jól utánanézni a gyártónak is; ma már elengedhetetlen, hogy egy gyártó legalább öt évnyi garanciát vállaljon termékére. Az ÉMI minősítés szintúgy követelmény, és fontos, hogy a gyártó saját terméke legyen minősítve!

Élvezzenek előnyt a hazai termékek, ahol nagyobb eséllyel találjuk meg 5-10 év múlva a gyártót egy esetleges szervizelésre. Ne üljünk fel a „közvetlenül a gyártótól” szlogennek, ellenőrizzük le, hogy tényleg ismert, megbízható, „valódi” cégtől vásárolunk, továbbá követeljük meg a számlát, minőségi bizonylatokat.

Mennyi időt kell lakásonként a nyílászárók cseréjére szánni?

Egy nap alatt gyakorlatilag az összes nyílászáró kicserélhető egy átlagos méretű lakásban, a második nap már csak az utómunkálatoké. Ekkor a réseket kitöltő purhabot már csak műanyag takaró lécekkel kell elfedni, a belső könyöklőt és a külső párkányt felhelyezni. A nyílászárók cseréjét télen is minden gond nélkül el lehet végezni, ekkor egy nagyobb „szellőztetésnek” felelnek meg a munkálatok.

Eddig gyakorlatilag csak praktikus szempontokat említettünk a nyílászárók cseréje kapcsán, ám nem elhanyagolhatóak a kényelmi és az esztétikai szempontok sem. Az energetikai szempontok mellett ugyanakkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy a cserével egy könnyebben kezelhető, komfortosabb nyílászárót is kapnak a lakók.

Egy új ablak könnyen és egyszerűen nyitható, zárható, nem kell feszegetni, erőlködni, mint a régi ablak esetében. És ami még igencsak feltűnő, az a csend! A lakás zajterhelése a töredékére csökken az új nyílászárók beszerelésével.

A cikk elkészítéséhez szakmai segítséget nyújtott Sipos Péter, a Fehér Ablak Kft. ügyvezető igazgatója.