Fűts okosan! – kampány a tisztább levegőért

Elindult a Földművelésügyi Minisztérium Fűts okosan! felvilágosító és tájékoztató kampánya. A kampány által  megismerhetjük, hogy milyen tüzelőanyagot, hogyan használjunk fűtésre és tippeket kaphatunk a környezetszennyező és egészségre ártalmas hatások minimalizálására, továbbá a fűtési kiadások csökkentésére is.

A tél és fűtési szezon kezdetével egyre jelentősebb problémát okozhat a levegőminőség romlása.  Az általunk is bemutatott Fűts okosan! kampány felhívja a figyelmet arra, hogy ma már nem a közlekedés és az ipari szektor, hanem a  helytelen lakossági tüzelés okozza a legnagyobb terhelést a légszennyezésben. A kampány által nemcsak az okozott problémákat, hanem a lehetőségeket is megismerhetjük

Ezt okozhatja a légszennyeződés

Hazai és nemzetközi viszonylatban is súlyos károkat okoz a levegőminőség romlása. Európában 600.000 elhalálozás köthető a levegő szennyezettségéhez, ami tízszer annyi, mint ahányan közlekedési balesetben hunynak el. Világszerte ez körülbelül 3 millió ember életét jelenti. Magyarországon a levegőminőséggel összefüggő halálesetek 6-8 ezer ember érintenek.

Ezt ne égessük

A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat is:

-úgynevezett „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok stb.),
-rétegelt lemez, bútorlap,
-építési fahulladék,
-színes, „fényes” papírhulladék,
-petpalack, műanyag hulladék,
-autógumi, használt ruha, rongy,
-fáradt olaj, üzemanyag.

Így fűtsünk okosan

A kampányból megismerhetjük a környezetbarát tüzelés fő szabályait is. A legfontosabb tíz tétel között szerepel többek között, hogy :

– a tüzelés során biztosítsuk a szükséges égéslevegőt.
– a tűzifát időjárásálló tűzifatárolóban szárítsuk legalább 12 hónapig.
– a megfelelően alakítsuk ki a hőszigetelést.
– a soha nem égessünk hulladékot, PET-palackot, kezelt fát, bútorlapot, színes papírt, ruhát vagy üzemanyagot.