Interjú az OTP Társasházi Pályázat közösségépítés kategóriájának nyertesével

Turcsikné Györgye Hajnalka 5 éve kezeli Kiskunhalas legnagyobb lakóépületét. A 60 lakásos társasház közösségépítés kategóriában nyújtott be pályamunkát az OTP Társasházi Pályázatra, ahol 1 millió forintot nyertek el a ház közelében található piknikudvar kiépítésére. Turcsikné Györgye Hajnalkát a sikeres pályázatról, a társasházat és a közösséget érintő kérdésekről kérdeztük.

Mit kell tudni az Önök házáról?
A ház Kiskunhalas legnagyobb lakóépülete, amelyet az OTP Bank épített 1982-ben. A 60 lakásos, 10 emeletes ház a Kecskeméti Házgyár által előállított elemekből épült, a lakásokat pedig távfűtés melegíti. Korábban sokan ódzkodtak a „tízemeletestől”, ám most, hogy látják a fejlesztéseket, egyre nagyobb az érdeklődés a ház lakásai iránt.

Hol értesültek az OTP Bank Társasházi Pályázatáról?
Az OTP Banktól kaptam egy levelet, amelyben értesítettek a pályázati lehetőségről, majd az interneten is utánanéztem.  A levél illetve a világhálón található cikkek kielégítő információt nyújtottak számunkra, így a közösség eldöntötte, hogy elindulunk a pályázaton.

A pályázat összeállításánál a lakók is közreműködtek?
A vezetőség tagjaival együtt készítettük el a pályázati anyagot.

Jelenleg milyen szakaszban van az építkezés-felújítás?
A beruházás elkészült, körülbelül egy hónapja adtuk át a piknikudvart a közösségnek egy kis ünnepség kíséretében.

A piknikudvar korábban milyen állapotban volt?
Gazos, elhanyagolt állapotban volt. Időnként lenyírták a gazt, azonban nem volt kellően karbantartva, illetve elég sok szemét is volt szétszórva a területen.

Tervezik további közösségi terek kialakítását is?
Sajnos a ház nincs alápincézve, így nincsenek további helyek, amiket így lehetne hasznosítani.

A jövőben milyen fejlesztéseket szeretnének megvalósítani pályázati források bevonásával?
Az idei, második Panelprogramon elnyert összegből a ház homlokzatszigetelésére és fűtéskorszerűsítésére kerül majd sor legközelebb. A munkálatokat 2010 márciusában kezdjük el. A közelmúltban csináltuk meg a ház tetőszigetelését, illetve a nyílászárócseréket, amelyek jelentősen csökkentik a házban lakók fűtésszámláját.

Milyen forrásokat vonnak be a fejlesztésekbe?
A fejlesztéseinkbe egyaránt bevonunk állami- és önkormányzati támogatást, saját forrást, pályázati összegeket és hitelek is.  Az önkormányzat és az állam 1/3-1/3 arányú támogatást nyújt a jelenlegi fejlesztéseinkhez, a maradékot fedezzük a saját tökéből és hitelekből. A saját erő egy részét a lakáselőtakarékossági megtakarításainkból fedezzük.

Mit tesz az Önök lakóközössége az energiatakarékos, környezetbarát üzemelés megvalósításáért? Terveznek a jövőben ehhez kapcsolódó intézkedéseket, fejlesztéseket?
Az épp folyamatban lévő és a jövő márciusban kezdődő fejlesztéseink – a tetőszigetelés, a homlokzat-felújítás és fűtéskorszerűsítés is az energiatakarékosságot szolgálja. Emellett szelektív hulladékgyűjtő is működik a házban, amellyel igen jók a tapasztalataim. Hétről-hétre több lakó viszi le a hulladékot a szelektív kukákhoz, annak ellenére, hogy szemétledobó is található a házban. Szeretnénk továbbá a ház közös tereinek világítását energiatakarékos égőkkel megoldani, valamint a ház tűzvédelmét tűzjelző berendezésekkel fejleszteni.

Szerveznek közösségi programokat a lakók számára?
Eddig nem voltak közösségi programjaink, azonban a piknikudvar átadási ünnepségére szinte mindenki lejött, aki otthon tartózkodott.  A körülbelül egy órás eseményen együtt pogácsáztak a fiatalok és a nyugdíjasok, míg a kicsik az új hintát próbálgatták.  Ez világosan mutatja, hogy nagy igény lenne hasonló eseményekre, amelyeknek immár helyszínt is tudunk biztosítani. Tervezünk majd közös sütögetéseket, főzést, a gyerekek pedig biztosan több időt töltenek majd a szabad levegőn. Remélem, hogy tavasztól mindenki örömmel veszi majd birtokba az udvart!

Ön szerint hogyan lehetne inspirálni a lakókat több közös program megvalósítására?
Szerencsére a lakóktól érkeztek pozitív visszajelzések a tervezett programokra vonatkozólag és a ház vezetőségének tagjai is sokat segítenek nekem. Úgy érzem, hogy csak arra van szükség, hogy valaki összefogja a kezdeményezéseket. Az emberek nagy része egész nap rohan, és még a szomszédait is alig ismeri. Számukra mindenképpen fontos lenne, hogy több közös esemény legyen.

Hány darab társasház közös képviseletét látja el?
Csak ezt az egy házat kezelem.

Mit tanácsolna a többi társasház-kezelőnek, közös képviselőnek?
Azt tudom tanácsolni, hogy érdemes kihasználni minden lehetőséget a fejlesztésekre, mert így hosszú távon jobbá válhat a közösség, ezáltal jobb érzés lesz a házban élni.