Interjúsorozat az OTP Társasházi Pályázat győzteseivel – Közösségépítés kategória

Kissné Csorba Erika annak a hét családnak otthont adó dorogi lakóháznak a közös képviselője, amely első helyezést ért el az OTP Bank Társasházi Pályázatán, Közösségépítés kategóriában. Az elnyert nettó 1.000.000 forintból a ház közelében található tér és sportpálya fog megújulni. Erikát a beruházásról, és a ház pályázási szokásairól kérdeztük.

Hol értesültek az OTP Bank Társasházi Pályázatról?
A lehetőségről az OTP Bank által postán küldött szóróanyagból értesültem, a részleteket pedig a www.hazforum.hu oldalon olvastam.

A pályázat összeállításánál a lakók is közreműködtek?
Igen, néhány lakó értékes tanácsaival segítette az anyag összeállítását.

Mikorra várható a beruházás megvalósulása?
A beruházás már elkezdődött és augusztus végére szeretnénk is befejezni. Munkadíjra nem pályáztam, mert a lakók társadalmi munkában segítenek. A szabadságok ideje alatt igyekszünk minél több mindent befejezni.

Hogyan értesítette a lakókat a nyertes helyezésről?

A lakók többségét személyesen értesítettem, néhányukat pedig telefonon. Nagyon örültünk, hogy mi nyertük meg a pályázatot!

A jövőben milyen fejlesztéseket szeretnének megvalósítani pályázati források bevonásával?

A társasház jövőbeni tervei között főként környezetvédelmi illetve energiatakarékossági beruházások szerepelnek, ezekhez saját megtakarításokból származó forrásainkat és pályázati forrásokat egyaránt szeretnénk bevonni.

Milyen megtakarítási formákkal él társasházuk-lakásszövetkezetük?

Társasházi számláinkat az OTP Banknál vezetjük, amihez tartozik Lakás-takarékpénztár is, amin folyamatosan gyűjtjük megtakarításainkat. Az így félretett összeget házunk felújítására szeretnénk fordítani.

Jellemzően milyen korosztályú és családi állapotú emberek élnek a házban?

Társasházunk viszonylag kicsi, összesen hét család él benne, azonban minden korosztály képviseli magát, a fiatal kiscsaládosoktól kezdve a nagycsaládokon át, a nyugdíjas korúakig.

Mit tesz az Önök lakóközössége az energiatakarékos, környezetbarát üzemelés megvalósításáért?

Terveznek a jövőben ehhez kapcsolódó intézkedéseket, fejlesztéseket?

A környezetünk jobb védelméért még számos teendőnk van. A társasház ablakainak szigetelése, felújítása a közelmúltban fejeződött be, a lépcsőház világítása is úgy van beállítva, hogy csak a szükséges ideig világítson így takarékoskodván a villamosenergiával. A városban szerencsére már bevezették a szelektív hulladékgyűjtést, saját szelektív hulladékgyűjtő szigettel azonban nem rendelkezik a ház.  A jövőben mindenképpen szeretnénk alternatív energiákat is hasznosítani, mivel az ilyen jellegű beruházások gyors megtérüléssel kecsegtetnek. Jövőre is szeretnénk indulni az OTP Társasházi Pályázaton, ahol ezúttal Környezetvédelem kategóriában a zöld tető megvalósítását, vagy az egyéni fogyasztásmérés lehetőségét teremtenénk meg a lakásokban.

Mit kell tudni az Önök társasházáról?
A társasház 22 éve épült, gázbeton téglából, a meleg vizet és a fűtést távfűtésen keresztül nyerjük.

Mióta kezeli a házat?
A háznak 8 éve vagyok a közös képviselője

Hány darab társasház tartozik az Ön és/vagy lakásszövetkezete gondnoksága alá?
Csak ennek az egy háznak a képviseletét látom el.

Mikor épült a pálya?
A lakóteleppel szinte azonos időpontban, nagyjából 20 éve.

Megközelítően hány gyermekes család él a lakótelepen?
A mi társasházunkban 4 gyermekes család él, de a lakótelepen és a környező családi házakban legalább 15-20 kisgyermekes család él, akik szintén használják majd a felújított teret.

Milyen sportokra fogják használni a friss pályát?

A pályán tenisz, kosárlabda, röplabda, foci és lábtenisz meccsek fognak zajlani a sportolni vágyók nagy örömére.