Interjúsorozat: megújult a Blaha Lujza téri árkádsor az OTP Társasházi Pályázat támogatásával

A Blaha Lujza téri társasház árkádja gyakran lesz rongálás, grafitizés áldozata, a travertin burkolat elemei sérültek, vagy hiányoznak. Szász Izabella, a 32 lakásból álló Rákóczi út 40-es társasház közös képviselője nyújtotta be a lakóközösség támogatásával azt a pályázatot, amelyet az OTP Bank Társasházi Pályázatán a szakmai zsűri harmadik helyezéssel, és az ezzel járó 500 000 forint vissza nem térítendő támogatással díjazott az Ezermester kategóriában. Izabellát az árkádsor problémájáról, valamint a sikeres munkálatokról kérdeztük.

Februárban indult el az OTP Bank immár nyolcadik alkalommal kiírt Társasházi Pályázata, amelyen idén is három kategóriában adhatták be támogatási kérelmeiket és ötleteiket a társasházak és lakásszövetkezetek. A három kategória első három helyezettje, valamint a közönségdíjas részesült vissza nem térítendő támogatásban. A Társasházi Pályázat 2016-os nyerteseit bemutató interjúsorozatunk legújabb részében az Ezermester kategória harmadik helyezettjét, a budapesti Rákóczi út 40-es számú társasházat mutatjuk be.

9budapest-vii-kerulet-rakoczi-uti-arkad-_1

Hogyan jött az ötlet, hogy részt vegyenek a pályázaton, hol találkoztak a kiírással?

Szász Izabella: A Házfórum oldal lelkes olvasója vagyok, így erről a honlapról értesültem az újabb pályázati lehetőségről. Korábban egyébként kétszer is pályáztunk a Társasházi Pályázaton, de ezek a projektek sajnos nem voltak sikeresek, viszont ezek is remek tapasztalatot jelentettek, és nem csüggedtünk. Mivel korábban nem nyertünk a pályázaton támogatást, a tervezett biztonsági kamerarendszer kiépítését önerőből kellett megvalósítanunk, amely számottevően növeli a lakók biztonságérzetét. Idén tehát teljesen új beruházási tervvel neveztünk a pályázatra, és ezúttal sikerült is támogatást nyernünk.

Mi volt ez az új terv, amivel az idén nevezett a közösség?

Sz. I.: Társasházunk Budapesten, a forgalmas Blaha Lujza téren található. Az 1950-es években a 2-es metró építésekor az aluljáróból felérkező utasok és gyalogosok elvezetésére árkádosították a környékbeli épületeket, így a mi házunkat is. A metrófeljáró kiépítése érdekében lebontották, megszüntették az utcai földszinti helyiségeket, és a helyükön oszlopos árkádsort alakítottak ki. Az oszlopokat édesvízi mészkővel, úgynevezett travertinnel borították be. Az idő múlásával, illetve a rongálások következtében azonban az alsóbb burkolókövek meglazultak és lepotyogtak, de nagyon sokat össze is firkáltak, megrongáltak. Ezeket a hiányzó vagy sérült travertin köveket szerettük volna rendbe tenni. Ez egyrészt azért volt fontos szánunkra, hogy ezzel elhárítsuk a balesetveszélyt, amelyet a lepotyogó kövek jelentettek, illetve hogy helyreállítsuk a ház esztétikai értékét.

rakoczi-ut-40-elotte

Hogy ment az egyeztetés a tulajdonosok között, könnyen megszületett a döntés a pályázat összeállításáról?

Sz. I.: A lakóközösség nagyon nyitott volt, a felújításra váró travertin kövek helyreállítása már régóta napirendi ponton volt nálunk. Szerettünk volna pályázati úton finanszírozást szerezni ehhez a munkához, hiszen ez egy több mint egymillió forintos beruházás. Így most nagyon nagy az öröm, hogy ez sikerült.

rakoczi-ut-40_2-utana

Hol tartanak jelenleg a munkálatok? Kik vesznek részt a megvalósításban?

Sz. I.: Igazából már készen vagyunk mindennel; az új burkolat már hat méteres magasságig ér. Még a szomszéd épületnek egy apróbb részét is sikerült megcsinálnunk, szóval ennyivel is szebb, egységesebb lett az utca homlokzata. Egyébként az előkészületekben és az apróbb munkálatokban a lakók zöme részt vett, így egy egységes közösségként tudtuk megvalósítani a szükséges munkálatokat, ami nagyon biztató a jövőre nézve. Reméljük, hogy a következő feladatokat is ilyen sikeresen, közösen tudjuk majd megoldani.

rakoczi-ut-40_3-utana

Hogy látja, mit jelent a lakóközösségnek, hogy mindezt sikerült elérniük?

Sz. I.: Nagyon nagy előrelépés ez nekünk, mert tulajdonképpen egy jogi csapdában vagyunk. Az 50-es években a ház földszinti homlokzatának frontját beljebb vitték hat méterrel, és így alakították ki az árkádot. Ez ugyan alapvetően a társasház magántulajdonában van, de a változtatással át kellett adnia azt a közforgalomnak. Ugyanakkor jogilag a mi felelősségünk maradt az árkád állapotának fenntartása, helyreállítása, tehát alapesetben nekünk kell finanszírozni a felújítását is. A környékben lévő bulinegyed miatt azonban ez a terület rendszeresen válik a hazafele tartó bulizók, és sajnos a rongálók áldozatává. Az épületben körülbelül ötvenen laknak, nagyon sok köztük a nyugdíjas, így a felújítás finanszírozása nem egyszerű, és őszintén nem is igazságos, hiszen a lakók igazából nem felelősek az árkádok borzalmas állapotáért. Ezért volt hihetetlenül nagy segítség, hogy nyertünk a pályázattal, és megvalósulhatott a kövek helyreállítása.