Ismerje meg a távhőszolgatási reformot

A „kéménymentes főváros” koncepció megvalósítása mellett, többek között alacsonyabb tarifákat eredményező hőtermelői árverseny is kialakítható a távhőrendszer reformja által –írja a portfolio.hu. Mutatjuk, milyen változásokat hozhatnak a következő évek a távhőszolgáltatások terén!

Budapesten jelenleg sziget üzemű távhőtermelés folyik, de ezek összekötése és az egységes budapesti távhőrendszer megteremtése már elkezdődött egy konkrét projekt keretében – nyilatkozta Balog Róbert, a Főtáv Zrt. kiemelt ügyfelek és termékfejlesztési főosztályvezetője egy konferencián.

Ilyen előnyöket hozhat a távhőrendszer reformja

A projekt keretein belül megvalósuló reformok által növelhető az ellátásbiztonság, alacsonyabb tarifákat eredményező hőtermelői árverseny alakítható ki, illetve egyfajta “kéménymentes belváros” koncepció valósítható meg, ami a város levegőminőségére is jótékony hatással bír majd. A projekt egyik kulcseleme a 2018 őszére elkészülő Erzsébet híd alatt húzódó stratégiai tranzitvezeték, ami a tervezett stratégiai körgyűrű fontos eleme lesz.

Ismerje meg a távhőszolgatási reformot

A jelenlegi helyzet

Magyarországon a fogyasztói hőigények az elmúlt időszakban több ok miatt is csökkentek, például az energiahatékonysági (pl. szigetelés) fejlesztések mellett a klímaváltozás is ebbe az irányba hatott, hiszen egyre hosszabbak a fűtésmentes időszakok. Mindezek mellett a Főtáv tavaly, 30 év után először , mintegy 30 MW-os piacbővítést hajtott végre.

Mit hoz a jövő?

A távhőszolgáltatás szerepe az elkövetkező 10 évben várhatóan növekedni fog, ami számos előnyt tartogat magában – nyilatkozta Balog Róbert. A sikerhez azonban távhőszolgáltatóknak is át kell alakulniuk, megfelelve a kor követelményeinek. Ide sorolható például az elektronikus ügyintézés a távfelügyeleti rendszer fejlesztése terén.

A belváros távhőellátásba történő bevonása mellett az agglomerációs települések rendszerhez való hozzákapcsolása is piacbővítési lehetőséget jelent – mondta szakember.