Kétszeres eredményt hozott az udvarfelújítás

A Közösségépítés kategória harmadik helyezettjeként 500 000 forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a 2017-es Társasházi Pályázaton a budapesti József Attila tér 7-8-as társasház. A támogatásból a társasház udvarát és játszóterét újították fel. A tapasztalatokról Demeter Istvánné közös képviselőt kérdeztük.

Hogyan jött az ötlet, hogy beadják jelentkezésüket az idei Társasházi Pályázatra?

Demeter Istvánné: Valójában a tulajdonosok kezdeményezték, hogy pályázzunk az elnyerhető vissza nem térítendő támogatásra. Ez egy nagyon összetartó közösség, nagyon nagy az igény a közösségi programokra, és ennél fogva a közösségi terek fejlesztésére is, ezért is indultunk a Közösségépítés kategóriában. Miután felmerült az ötlet, a Számvizsgáló Bizottsággal döntöttük el, hogy hogyan és milyen pénzügyi keretek között adhatnánk be a nevezésünket.

Mennyire volt nehéz egyeztetni a lakók között, hogy mire is pályázzanak?

D.I: Az utolsó pillanatban vettük csak észre a pályázatot, ami erősen befolyásolta, hogy milyen tervet is nyújtsunk be. Ésszerűen úgy gondoltuk, hogy az udvaron található elöregedett játékokat és az elhanyagolt udvart újítsuk fel, hiszen ez egy látványos megoldás lenne, ami minden lakót érint. Illetve azt is mérlegeltük, hogy ez az a felújítás, amelyhez a ház rendelkezik a támogatás mellé szükséges önerővel is.

Ezek után nem csak a kisgyermekes családok, hanem az idősebbek is ugyanúgy segítették a munkát, mindenki látta benne, hogy mennyire javíthat ez az életterük javításában.

Pontosan mi volt a közösség célja a pályázattal?

D.I: Az udvarra új mászókát hozattunk, rendbe tettük a homokozót, átszitáltuk az egész homokot is, helyre hoztuk az itt található 6-8 darab padot is, a hintát és a mászókákat. Szóval teljes mértékben megújítottuk az udvart. Ráadásként, a pályázaton kívül murvát is hozattunk, hogy azt elterítve tudjuk biztosítani, hogy az autóbeállók és a gyalogos utak ne legyenek sarasak az őszi és téli időszakban.

Mennyire vettek részt a munkában a lakók?

D.I: Rendkívül aktív volt az egész közösség. A tulajdonosok vállalták az egyes anyagok leszállítását, a mászókák és padok lefestését, a hinták és mászókák rozsdátlanítását, a faanyagok felszerelését. Sőt, a padokat is kiemelték, hiszen az évek alatt megsüllyedtek ezek is, és új betonalapzatot készítettek ezekhez.

Ez nagyon komoly közösségi munka. Hogyan sikerült ezt megszervezni?

D.I: Kitűztük a „társadalmi munka” napjait, amelyeket postaládákba helyezett felhívásokkal tettünk közzé, plusz a közösségi oldalunkon is megjelenítettük ezeket. Összesen három hétvégét ölelt fel a munka, szombatokat és vasárnapokat egyaránt. Ráadásul volt, hogy 10-20 ember is eljött, hogy közreműködjön a közösségi munkában, de volt, aki édességet, üdítőt, kávét hozott. A jó légkör alapján a lakók meg is állapodtak, hogy egy következő ilyen alkalommal közös főzést is rendeznek az udvaron.

Ezért tehát kétszeres eredményt hozott nekünk a pályázat: támogatást nyertünk ahhoz, hogy megújítsuk az udvarunkat, ahol jól érezhetik majd magukat a lakók, plusz maga a felújítás is jó közösségkovácsoló hatással volt.

Hogyan változott azóta a társasházban az élet, a lakókon érződik a változás?

D.I: Igen, nagyon örültek, hogy végre történik valami társadalmi szinten a házban, megmozdult valami. Már a következő terveket is kitűztük: tavasszal a garázsajtókat is lefestik a lakók, hogy egységes és esztétikus látványt adjon a ház udvara.

Ezek alapján mi Ön mit emelne ki legfontosabb tényezőként a Társasházi Pályázat kapcsán?

D.I: A pályázat nagyon jó hatással van a társasházakra, nem csak azért, mert anyagi segítséget nyújt, de a környezetünk szebbé tételében ad támogatást. Szerintem az ilyen pályázatok ugyanolyan fontosak, mint a nagy, állami kiírások, mert összekovácsolja a lakóközösségeket, ami nagyon fontos az együttélés segítése szempontjából.