Kiakadt a VIII. kerület az Airbnb-re

Azt már eddig is tudtuk, milyen adózási kötelezettség lép fel Airbnb-s lakáskiadás esetében, és az is, hogy esetleges elégedetlenség esetén mit kell tenni, de most egy újabb aktuális téma került a középpontban. A VIII. kerületi önkormányzat ugyanis szembeszállt az Airbnb-vel.

Korábban, a lakások esetében már láthattunk arra példát, hogy megszigorították az Airbnb szolgáltatások üzemelését, most azonban egy egész kerületnél figyelhető meg szabályozás. Ahogy az Index is megírta a VIII. kerület önkormányzata megszigorította, hogy újabb lakásokat adjanak ki az Airbnb vagy hasonló szolgáltatások keretében.

Így jött létre a szigorítás

A Runbnb értesülése szerint a közgyűlés a településkép védelméről szóló szeptemberben elfogadott rendelete értelmében, a társasházak szervezeti és működési szabályzatába bele kellene írni, hogy megengedik a lakások szálláshelyként való kiadását.

airbnb

Fotó: Runbnb

Eddig ez volt a megszokott rend

A szigorítás előtt ahhoz, hogy az önkormányzat szálláshelyként nyilvántartásba vegyen egy airbnb-s lakást, elég volt, ha a tulaj igazolta azt a tényt, hogy a többi lakó nem tiltakozik ez ellen. Az új szabály viszont nagyon megnehezíti azt, hogy új lakások csatlakozzanak az Airbnb szolgáltatásokat nyújtó vendéglátáshoz.

Ha már van airbnb-s lakása a VIII. kerületben

A már meglévő airbnb-s lakásokra nem vonatkozik ez a szabály, azonban ha a lakás tulajt cserél, és az új tulaj is szálláshelyként szeretné használni az ingatlant, akkor már csak abban az esetben lehet Airbnb-n kiadni a lakást, ha a ház szmsz-e kifejezetten lehetővé teszi ezt.