Kötelező vagy nem az egyedi mellékvízmérő?

Egyedi vízmérőórákat szeretne a lakóközösség jelentős része, de van, aki maradna a korábbi megoldásnál, például a felmerülő költségek miatt. Mit lehet ilyenkor tenni? Mi az irányadó dokumentum? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphat legújabb cikkünkből.

Olvasóink nagy része találkozik az egyedi mellékvízmérő cseréje során felmerülő problémákkal és az ebből fakadó konfliktussal. Mit lehet ilyenkor tenni? Mely kérdések a leggyakoriabbak?

Nem váltanának mellékvízmérőkre

Sok esetben előfordul, hogy a társasházi tulajdonosok többsége mellékmérő alapján szeretné fizetni a vízszámlákat, hiszen ezáltal valóban csak saját fogyasztása után kellene fizetnie. Ennél a megoldásnál csupán a saját mellékmérőjükről leolvasott fogyasztás alapján kapnák a számlát a szolgáltatótól, nincs szükség további osztásra-szorzásra, hogy kinek mekkora a lakása vagy hányan élnek benne.

Azonban lehet több olyan lakó, aki viszont maradna a korábbi fizetési módnál. Ennek oka lehet, hogy ezt már megszokták, nem szeretnének váltani, vagy az órabeszerelésének kellemetlenségeit, illetve költségét szeretnék megspórolni. Jogosan merül fel a kérdés a lakókban: mi a legjobb út ilyen esetekben?

Megoldás lehet, ha a tulajdonosok olyan közgyűlési határozatot hoznak, amelynek értelmében a mellékórák és a főóra között mért különbséget a mellékórával nem rendelkező tulajdonos/tulajdonosoknak kell megfizetniük. Ezzel az egyszerű művelettel tehát először a ház teljes fogyasztásából levonjuk azoknak a lakásoknak a fogyasztását, amelyek rendelkeznek mellékmérővel. Így megkapjuk a többi lakás fogyasztását, amelyet már a mellékmérővel nem rendelkező tulajdonosoknak kell felosztaniuk egymás között.

Fontos kiemelni, hogy a fogyasztás fizetését a szervezeti és működési szabályzatban szükséges szabályozni.

Az így keletkezett összeg valószínűleg nagyobb tétel lesz, mint amit korábban fizettek a mellékórával nem rendelkező tulajdonosok, hiszen ehhez társul még a ház vízfogyasztása is. Ezáltal ösztönözve lesznek, hogy maguk is felszereltessék a mellékmérőket.

Kötelező vagy nem az egyedi mellékvízmérő?

Érdemes egyszerre cserélni a vízórákat

Amennyiben sikerül egy időben felszerelni a mérőket és mellékmérőket

-egyfelől mennyiségi kedvezményt kaphat a ház a felszerelést végző szolgáltatótól;

-másfelől csak egyszeri kiszállási díjat kell megfizetni;

-harmadrészt pedig spórolhatnak a vízművek hitelesítési eljárási díjával is.

Nincs pénze a mellékmérő felszereltetésére

Sokszor előforduló probléma, hogy az adott lakástulajdonosnak aktuálisan nincs elegendő pénze ahhoz, hogy felszereltesse a mellékmérőt. A folyamat gördülékenyebbé tétele érdekében a társasház felajánlhatja, hogy megelőlegezi ezt a költséget, amit a lakó ráér részletekben visszafizetni a közösségnek.