Lakást vásárolna? Figyeljen a közösköltség-tartozásra!

A korábbi idők közös költségét alapvetően az addigi tulajdonosnak kell megfizetnie, azonban számos esetben a felhalmozott tartozás a lakásvásárlónak is komoly gondokat okoz. Milyen gondok adódhatnak, ha tartozással vesszük meg az ingatlant, mit tehetünk ez ellen, hogyan járhatunk a dolog végére már a vásárlás előtt, hogy bebiztosítsuk magunkat? Mutatjuk!

Amikor lakást vásárolunk, számtalan dolognak nézünk utána: megnézzük, milyen környezetben van a lakás, mennyire kell felújítani a falakat, vezetékeket, mennyire alakítanánk át a lakást, van-e rajta valamilyen jelzálog vagy más terhelés, de még azt is, milyenek a szomszédok.

Számos olyan esetről hallottunk már azonban, amikor valaki, egy jóhiszemű lakásvásárló csak akkor szembesült azzal, hogy a lakáson jelentős közösköltség-tartozás van, amikor már megvette a lakást, a volt tulajnak pedig már bottal ütheti a nyomát. Valljuk be ugyanis, amikor lakást vennénk, arra már végképp nem marad energiánk, hogy lenyomozzuk, a közös költséget befizették-e korábban. Nézzük, milyen problémák adódhatnak ebből!

Ettől kell óvakodnunk
A közösköltség-tartozás olyasvalami, amiről legfeljebb megkérdezzük az eladót, hogy „ugye minden rendben”. Ekkor négy opció van:

  • valóban minden rendben van, és ezt szóban megerősíti a tulaj, még jobb, ha írásos igazolást is ad,
  • van tartozás, de a tulaj írásba adja, hogy az adásvételig ezt rendezi,
  • van tartozás, és a tulajdonos nem tesz erről említést,
  • van tartozás, és a tulajdonos letagadja ezt, sőt akár hamis igazolást hoz erről.

Gondolhatnánk, hogy akármikor derül is a tartozásra fény, az úgyis az előző tulajdonos tartozása, nekünk semmi gondunk ezzel. A tapasztalat szerint azonban nem vehetjük félvállról ezt a problémát, mert bizony a vásárló is komoly kellemetlenségekkel kell szembenézzen emiatt. Országszerte eltér ugyanis a joggyakorlat, hogy kitől követelje a társasház az elmaradt befizetéseket, a korábbi vagy az új tulajtól. Számos olyan eset fordult elő, amikor a vásárlóval szemben akarták érvényesíteni a bírósági ítélet alapján a követelést.

Ennél fogva a vásárló jól felfogott érdeke, hogy a vásárlás előtt tisztázza, van-e tartozás a lakáson. Lássuk, hogy tehetjük ezt meg!

shutterstock_151413953

Nullás igazolás kikérése
A közös képviselőknek kötelességük vezetni azt a kimutatást, amely a beérkezett és elmaradt közösköltség-befizetéseket összesíti. Ennek alapján a vásárló – a vásárlási szándék valamilyen igazolása mellett – kérhet nullás igazolást a közös képviselőtől. Ezzel megbizonyosodhat arról, hogy a lakáson nincs közösköltség-tartozás.

Ezt az igazolást egyébként az eladónak kellene kikérnie és bemutatnia a vásárlónak, azonban semmi nem kötelezi erre. Tehát opcionális, hogy igazolja-e így, hogy rendben vannak a befizetések.

Ha már itt tartunk, érdemes még a vásárlás előtt igazolást kérni a közös képviselőtől arról is, hogy mennyi a közös költség összege. Sok olyan esetről hallani ugyanis, amikor a vásárló csak utólag szembesül azzal, hogy mekkora ennek mértéke, és ha ezt előre tudja, talán meg sem veszi a lakást.

Alapító okirat
Fontos továbbá megismerni a ház alapító okiratát is a vásárlás előtt, méghozzá több szempontból is. Egyfelől ebben tudjuk lenyomozni, hogy a közös tulajdonú helyekből hogyan részesülünk a megvásárolandó lakás megvételével. Illetve ebben a dokumentumban fogjuk megtalálni azt is, van-e pincehely a lakáshoz, illetve mekkora, és egyáltalán mekkora lesz a mi tulajdoni hányadunk.

Amiért pedig még fontos átnézni ezt a dokumentumot lakásvásárlás előtt, az az egyetemlegesség kérdése. Az alapító okiratba ugyanis belefoglalható az is, hogy lakáseladás esetén a vásárló és a vevő egyaránt felelős legyen a lakáson maradt közösköltség-tartozásért. Ennek alapján a vásárlótól is követelhető lesz a tartozás megfizetése. Ezt mindenképp érdemes előre tisztázni.

Szervezeti és működési szabályzat
Amit pedig szintén fontos átnézni, az a ház SzMSz-e. Ebben rendelkezhet ugyanis a tulajdonosi közösség arról, hogy közösköltség-tartozás után jegyezhető-e be jelzálog. Erre egyébként a közösség közgyűlési határozatban külön is felhatalmazhatja a közös képviselőt. Az SzMSz emellett meghatározza a ház működését is, így például azt is, hogy mi alapján fizetik a közös költséget a tulajdonosok.

A társasházi törvény szerint ugyanis alapvetően a tulajdoni hányad alapján fizetnek a tulajdonosok, azonban az SzMSz-ben másképp is rendelkezhet a közösség. Ezért tehát mindenképp javasolt áttekinteni ezeket a dokumentumokat, mielőtt lakást vásárolnánk, hogy ne érjen minket nagy, negatív meglepetés.