Más szelek fújnak a budai ingatlanpiacon

Az eladó ingatlanok piacán lassulás tapasztalható a bel-budai kerületekben, hiszen jelentős a túlárazottság, a vevők így inkább kivárnak. Mindeközben a bérlakásoknál ismét kínálati piacról beszélnek a szakértők – írja a Tőzsdefórum.

Lassabban kelnek most el az ingatlanok az I., II., XII. kerületekben, mint egy évvel korábban. Ez a változás a vevőkre jellemző kivárással magyarázható. Elképzelhető, hogy azért, mert a jövő évben nagyobb számban kerülnek átadásra újépítésű ingatlanok, így talán abban reménykednek, hogy csökkenni fognak az árak a használt lakások piacán – nyilatkozta Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai irodájának szakmai vezetője.

Egyre fontosabb szerephez jut az ár

Természetesen nem az 1 millió forint környéki négyzetméterárakon kínált I. és II. kerületi újépítésű projektek átadására várnak, hiszen ezekből egyébként is kevés van, viszont a XI. kerületi építkezések már itt is éreztethetik a hatásukat.

Ugyanakkor az is közrejátszik a kereslet megtorpanásban, hogy a hirdetők nagyon merészen árazzák be ingatlanaikat, elsősorban a különböző hirdetési portálokon látott átlagárak alapján. Ennek következménye, hogy miközben a hirdetési árak még lendületesen növekednek, a valós értékesítési árakat tekintve jóval szerényebb emelkedéssel találkozhatunk – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Mindez azzal jár, hogy akadnak olyan ingatlanok, melyeket egyáltalán “nem tudnak mutatni” az ingatlanközvetítők, hiszen nincs rájuk érdeklődő a túlságosan magas ár miatt. De még a reálisan árazott ingatlanok esetében is érezhetően lassabbá vált az eladás. Sokszor kell tehát mutatni, mire valaki ajánlatot tesz rá. Kivételt csak azok az ingatlanok jelentenek, amelyek jól vannak árazva, és ez teljesen független attól, hogy mekkora az adott ingatlan mérete: lehet akár egy egyszobás garzon, vagy egy négyszobás nagy lakás, a jó ár miatt viszonylag gyorsan akad vevője.

Ez is befolyásoló tényező

Ingatlanvásárlás során meghatározó az is, hogy zajos, esetleg sötét a lakás, vagy kedvezőtlen a tájolása, de nagyon fontos, hogy milyen az épület állapota. Hiába van jó helyen egy lakás, ha például nagyon rossz az alaprajza, akkor hosszú időt vehet igénybe, mire új tulajdonosra talál. Ugyanígy visszarettenti az érdeklődőket egy rossz állapotú társasház, bármilyen szép is benne az eladó lakás.

Az ingatlanosok is hibásak

A szakértő ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy maguk az ingatlanosok is a rossz irányba viszik a folyamatokat, mert úgy vesznek fel magas hirdetési áron lakásokat, hogy tudják, annyiért nem lehet eladni. Ennek oka, hogy így megkapják a megbízást, míg ha világossá tennék a tulajdonos számára, hogy az általa elképzelt összegért nem fog elkelni a lakása, akkor elesnének a lehetőségtől.

Más szelek fújnak a budai ingatlanpiacon

Ahogy és ahol könnyen megy az eladás

Nem ritka az sem, amikor “fix áron” kerül fel egy ingatlan – mondta Nagy Andra. Azaz a meghirdetett árból már nem lehet alkudni. Ilyenkor persze reális áron kínálják, viszont gyorsan akad is érdeklődő rá, és láthatóan egyáltalán nem okoz gondot számukra, hogy nem lehet alkudozni. Sokszor az eladók félnek attól, hogy nincs az árban alkutartalék, de az ingatlanközvetítő hangsúlyozta, hogy “nem is kell benne alkunak lennie”. Úgyis el fog kelni, mert a vevők tisztában vannak azzal, hogy mennyiért akarnak vásárolni, és mennyit ér egy adott ingatlan.

Fordulat a bérlakáspiacon

Nagy Andrea szerint jelenleg meglehetősen nagy a kínálat bérbeadó lakásokból. Olyannyira, hogy várakozásaik szerint csökkenni is fognak az árak. Pedig ezek most sem mondhatók különösebben magasnak, bár persze tény, hogy a tulajdonosok itt is szeretnek túlzásokba esni.

A lényeg azonban, hogy nincs annyi bérlakás-kereső, mint amennyi bérbeadó ingatlan található a belső budai kerületekben. Ennek oka szerinte az lehet, hogy az utóbbi egy-két évben rengetegen vettek befektetésként lakást, akik most ki akarják adni azt. Így 100 ezer forint felett az egyszobás lakásokra már nem nagyon van jelentkező, hiába jó állapotúak. A nehezedő helyzet nemcsak abból látszik, hogy a tulajdonosok elkezdték csökkentgetni az árakat, hanem abból is, hogy egyre több kiadó ingatlant “hoznak be” az ingatlanközvetítő irodához, és kérik a közvetítők segítségét a kiadásban.

Ami pedig a jövőt illeti, Nagy Andrea szerint elsősorban az az érdekes most, hogy a jövő évi újlakás-átadások eredményeznek-e változást a használt lakások piacán. Véleménye szerint sokan vizsgálódnak az újépítésű lakások irányában is, hiszen olykor csak kismértékben magasabbak a négyzetméterárak, mint a használt piacon. És ez még akár a bel-budai ingatlanpiacon is éreztetheti a hatását.