A megfelelő elektromos hálózat a kényelem és a biztonság kulcsa

A lakásokban található egyre több modern elektronikai berendezés bizony egyre több áramot használ, és előbb-utóbb mindegyik társasház eljut arra a szintre, hogy a régi, évtizedekkel ezelőtt kiépített elektromos hálózat nem bírja el a terhelést. Először csak arra leszünk figyelmesek, hogy ha egyszerre megy, mondjuk a mikró és a mosógép, akkor már egy porszívó bekapcsolása is lecsapja villanyórát. Egy ideig figyelünk rá, hogy egyszerre nem üzemeltessünk bizonyos gépeket, de aztán rájövünk ez így nem mehet tovább, bővíteni kell a villanykapacitást és fel kell újítani az összes elektromos vezetéket.

A látványos felújítási munkánkon felül (pl. festés) kevés figyelmet fordítanak társasházak elektromos rendszereinek felújítására. Pedig baleset- és életvédelmi szempontból a gáz és a villany a két legnagyobb figyelmet igénylő rendszer az épületben.

Általános hiba, tévhit
Nagyon sokan tapasztalják, hogy ha néhány nagyobb fogyasztó gépet egyszerre üzemeltetnek, az levágja a biztosítékot, ami egyértelműen annak jelen, hogy a rendszer nem bír ekkora terhelést. Eddig a legtöbben eljutnak, azonban itt gyakran előfordul egy típushiba. Mivel a villanyórát csapja le ilyenkor a túlterhelés, sokan csak az órakapacitás bővítését végeztetik el, ez azonban súlyos problémához vezethet. Az óra szerepe ugyanis az, hogy a teljes rendszer kapacitásához mérten egy egészséges limitet szabjon meg, ha ezt haladja meg a fogyasztás, az levágja az órát.

Ennek célja az elektromos tüzek, a teljes rendszerben jelentkező túlterhelés megelőzése. Ha tehát az óra kapacitását akkorára bővítjük, hogy az meghaladja a rendszer kapacitását, az súlyos veszélyhelyzethez vezet. Sokszor tehát a „betáp vezeték” felújítására, a rendszer megerősítésére van végső soron szükség.

Teljes vagy részleges felújítás kell?
Szerencsés esetben egy-egy lakás felújítása során szakemberrel megvizsgáltatják a lakók a villanyórából kifelé menő vezetéket, így elkerülhető az utólagos vezetékcserével járó többletköltség megfizetése.

Kevésbe szerencsés esetben már majdnem későn szembesülnek a szakemberek az új fogyasztók által túlterhelt rendszerek meghibásodásával. Egyes esetekben csak a lakásból kifelé menő vezetéket kell kicserélni a ház gerincvezetékéig, máskor a komplett fővezeték-rendszer cserére szorul. Egy társasház esetében a teljes fővezeték-rendszer cseréje vagy felújítása villamos tervhez kötött, ennek megléte alapkövetelmény. Ezt a tervet egy profi kivitelező cég elkészíti és a tervezés során a meglévő fogyasztás mellett már figyelembe veszi a jövőben várható fogyasztás növekedését is. Ezzel elkerülhető egy alultervezett rendszer idő előtti újabb felújítása, bővítése.

light-bulbs-1822058_1280

Az új kiépítés nagyobb volumenű munkát jelent, míg a régi rendszer felújításánál szerencsés esetben előfordulhat, hogy a meglévő csőrendszerben felfűzhető egy új gerincvezeték. Ez általában átfűzhető egy sokkal stabilabb vezetékre, így jóval kisebb bontással jár.

Az úgynevezett egyen potenciálra hozás egy balesetvédelmi kialakítás, amely azt jelenti, hogy a házban (lakásban) található csőrendszereket (víz, gáz fűtés) össze kell kötni (áthidalni) egy megfelelő keresztmetszetű vezetékkel. A magyarországi gázszolgáltatók ma már kötelezik az új és a régi gáz bekötéseket, üzembehelyezéseket az úgynevezett EPH kialakításra és a nyilatkozat meglétéhez. Az EPH csomópont lakásokban többnyire a kazán alatt vagy közelében található meg.

Az eljárás célja hogy a különböző csövek között ne legyen potenciálkülönbség, azaz ne rázhassanak és földelve is legyenek. Ezáltal megakadályozható az áramütés a csőrendszeren keresztül. Ha a kád vagy zuhanytálca fémből készült, akkor azt is be kell kötni az EPH-ba. Ha többrétegű műanyag csővel történik a fűtés és vízhálózat kiépítése, akkor szükség van egy közbetét kialakítására a kazánnál, ahol az EPH kialakítható. Ha a fűtés és a vízhálózat műanyag csövezésű, akkor csak ebben az esetben biztosítható elektromos szempontból a biztonságos csőrendszer.

Olyan helyen, ahol a kazán fűtőteljesítménye vagy az egy helységben lévő összteljesítmény meghaladja, a 140 KW-ot áramvédő kapcsoló beiktatására kötelez a gáz szolgáltató.

Áramszolgáltatók eljárásrendje meglévő társasház méretlen fővezeték felújítása esetén:
Az áramszolgáltató tervdokumentációt kér, amelynek tartalmaznia kell:

 • a társasház és a lakások által igényelt méretezési teljesítményt,
 • a csatlakozó-főelosztó műszaki rajzát; védelmi és biztosító berendezéseket, 
 • tűzeseti főkapcsoló helyét, túlfeszültségvédelmet,
 • közösségi fogyasztásmérő elhelyezését, terhelhetőségét,
 • érintésvédelem kialakítását (PEN vezető szétválasztása; EPH csomópont kialakítása,
 • védővezető nyomvonala lakások főelosztó táblájáig, villámáram levezető bekötés,
 • méretlen fővezeték(ek) –
 • szintenkénti leágazás módját, leágazó fővezeték és PE vezető leágazásának módját, 
 • fogyasztásmérők esetleges áthelyezését, mérőhely kialakítását,
 • mért fővezeték kialakítását, cseréjét
 • felújítás idejére egyes lakások ideiglenes ellátását,
 • mértezési számításokat a megfelelő vezeték keresztmetszet kiválasztásra
  (terhelhetőség, feszültségesés)

A táblázatból is látszik, hogy a munkát csak szakember végezheti, és csak számlára lehet elvégeztetni. A felújítás nem olcsó, ezért sok ház sajnos egészen a végsőkig kivár, néha addig, amíg a túlterheltség tüzet és áramkimaradást okoz.

otp_business_logo_cm-01

Felújítás pályázati forrásból
Az elektromos hálózat felújításához most jó lehetőséget kínál az OTP Társasházi Pályázat, amelyről minden szükséges információt ezen a linken olvashat. A pályázat nagy előnye, hogy a pályázható kategóriákon belül (Ezermester, Biztonság, Közösségépítés) sokféle projektre lehet vissza nem térítendő támogatást nyerni, és egyszerre akár több kategóriában is lehet nevezni, a támogatásból pedig felújíthatja a lépcsőházi világítás rendszert vagy a korlátokat is.