Megtudhatom, kik tartoznak a társasházban?

Sokakat foglalkoztat a kérdés: joguk van-e megismerni a közös költséggel tartozók nevét vagy nem. Olvasóink jelentős része találkozik ezzel a problémával. Tartson velünk, és megtudhatja a válaszokat.

Annak megismerése, kik halmoztak fel közös költséget, szinte minden társasház életében aktuális probléma. Egyes lakóközösségben semmit nem tudnak a tartozókról, máshol pedig egy hirdetőtáblán bárki láthatja, kinek mekkora tartozása van. Mi a helyes út? Mit mond a jog ilyen esetekre?

Ezt mondhatja a közös képviselő

Ismertetheti a közös képviselő a közgyűlésen azoknak a nevét, akik több százezer forintos közös költség tartozást halmoztak fel? A válasz egyértelműen igen, sőt a jogszabály szerint köteles is ezt megtenni, mégpedig az alábbi módon. A 2003. évi CXXXIII. törvény 43. §-a szerint a közös képviselő a beszámoló közgyűlésre köteles megküldeni a tulajdonosok részére minden pénzügyi adatot. Ez magába kell foglalja azt is, hogy kik és mekkora tartozást halmoztak fel a lakóközösségben, hiszen ettől is függ a társasház pénzügyi helyzete. Ennek értelében a tulajdonosoknak joguk van tudni arról, hogy ki mennyivel tartozik a társasház felé.

Bárki láthatja a tartozókat?

Olvasóinktól tudunk olyan esetről is, ahol a lépcsőházba kifüggesztették a nem fizetők emelet és ajtószámát , így viszont bárki megtudhatja, ki mennyivel tartozik a háznak. Fontos felhívni a figyelmet azonban arra, hogy a társasházi törvény rendelkezései alapján a társasházi tulajdonosok számára lehet csak megküldeni a befizetéseket és a tartozásokat tartalmazó táblázatot. A lépcsőházi lista helyett ezért érdemesebb a tulajok rendszeres értesítése, akár postai vagy elektronikus módon az adott témában.

Hiába az értesítés a tartozás csak növekszik…

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy hiába értesíti a közös képviselő az érintett tulajdonosokat, a tartozás nem kerül kiegyenlítésre, sőt egyre inkább gyarapszik. A közös képviselő ilyen esetben először fizetési meghagyást jogosult benyújtani a közjegyzőnél. Ha a tulajdonos ezzel nem ért egyet, akkor ellentmondással élhet, és az ügy így polgári peres eljárássá alakul.

Ha minden kötél szakad

Amennyiben három hónapnyi közösköltség-tartozást halmoz fel egy tulajdonos, akkor a társasházaknak lehetőségük van jelzálogot bejegyeztetni az adott tulajdonosi ingatlanra. Azonban egy 2015-ös jogszabály változtatás értelmében ehhez végrehajtható okiratot vagy az adott tulajdonos tartozást igazoló nyilatkozatát is mellékelni kell. Az ilyen típusú igazolások pedig megnehezítik közösköltség-tartozások behajtását.