Megújult a közösségi tér a társasházban

A közösségi terek felújítása került a főszerepbe a budapesti Ómátyásföldön található 50 lakásos társasház pályázatában. Tartson velünk, és ismerje meg a Székely Hajnalka közös képviselővel készült interjúból a Társasházi Pályázat Közösségépítés kategória győztesének, a Rezgőfű utca 1. szám alatt található társasház projektjét.

Néhány szóban mesélne nekünk a társasházról?

Székely Hajnalka: Társasházunk az 1980-as években épült. Az épület a kezdetekben laktanyaként szolgált, majd 1993-94 között kapta meg a kerület, akkor költöztek be a ház első lakói. Az 50 lakásos társasház két épületszárnyból és egy különálló liftes lépcsőházból áll. Mindkét szárny alatt fűtött alagsori helyiségek találhatóak. Ezeket az egyik szárnyban tároló helyiségeknek, a másikban nagyobb raktáraknak és közösségi szobának használjuk.

Milyen felújításokat sikerült korábban megvalósítani a házban?

Sz.H.: A tavalyi év során társasházunkban az Otthon Melege Program keretein belül nagymértékű beruházások valósultak meg. Az energetikai felújítás során többek között ablak-, nyílászáró- és kazáncserére került sor.

Az elmúlt években azonban sajnos többször szembesültünk esőzések után az alagsori szint beázásával. A probléma feltárása érdekében kiásattuk a területet, majd ezt követően egy 20 milliós hitelnek és az OTP Bank által nyújtott kedvezményes hitelnek köszönhetően, felújítottuk a vízelvezető rendszert. A felújítás során azonban szembesültünk a közösségi tér állapotával is, de sajnos a korábbi felújítások felemésztették a ház tartalékait.

Mesélne nekünk erről a közösségi térről?

Sz.H.: A tér a társasházunk egyik központi területe, ahol a kicsiktől egészen a nagyokig mindenki részt vehet különböző programokon. A gyerekek közösen játszhatnak, valamint a zeneiskolában tanuló fiatalok is szoktak itt próbálni, de szülinapi összejövetelekre is sor került korábban.  A programlehetőségek szerteágazóak, hiszen található itt pingpong- és csocsóasztal, de ahogy említettem közös ünneplésre is kiváló a terület. Sajnos azonban a beázások következtében egyre rosszabbá vált a tér állapota.

Honnan jött az ötlet, hogy beadják jelentkezésüket az idei Társasházi Pályázatra? Hol találkoztak felhívással?

Sz.H.: Az OTP Bank ügyfeleként többször láttam a felhívást, valamint társasházi szakmai magazinban is találkoztam a kiírással. A pályázat kiváló lehetőség volt arra, hogy a ház megléphesse azokat a felújításhoz szükséges lépéseket, amelyekre önerőből nem lett volna lehetőségünk.

Az általunk beadott anyag előkészítése és a pályázás folyamata könnyen és gördülékenyen zajlott. Ebben a korábbi pályázatíró tapasztalatom, valamint az egyszerű és átlátható pályázati kiírás nagy segítség volt.

Hogyan alakult a kivitelezés folyamata? A lakóközösség is részt vett a munkálatokban?

Sz.H.: A lakók aktív közreműködésével és szakértői támogatással könnyen ment a közösségi tér felújítása. A terület kiürítésében, az új bútorok összeszerelésében és a visszapakolásban segítettek a közösség tagjai. Volt, aki hétköznap, volt, aki pedig a hétvégén tudott besegíteni, de csapatmunka által gördülékenyen ment a folyamat. A pályázat által lehetőségünk volt a terület újrafestésére, valamint burkolatcserére is, de mindezek mellett  a bútorokat és a pingpong-aszalt is kicseréltük.

A munkálatok végeztével akkor már meg is nyílt a társasház közösségi tere?

Sz.H.: Kisebb események már be is vannak tervezve, mint például egy születésnapi buli, amely most decemberben lesz, de a megnyitónk januárra várható, hiszen karácsony közeledtével nehéz olyan időpontot találni, amikor mindenki, aki közreműködött a felújításban jelen tud lenni.

Milyen tapasztalatokat szerzett az elmúlt év során?

Sz.H.: Pozitív élmény számunkra, hogy úgy érezzük fontos az OTP számára a közösség. Egy-egy ilyen tér kialakítása sokat ad a lakók számára.