Modern, az igényeknek megfelelő biciklitároló létesült a pályázati második helyezettnél

A Közösségépítés kategória második díját és a vele járó 1 000 000 forint vissza nem térítendő támogatást nyerte el a szolnoki Karczag László utca 1-es társasház. A forrást a biciklitároló felújítására fordította a közösség, mivel egyre többen választják ezt a környezetbarát és egészséges közlekedési módot a lakóközösségben. A felújításról Kovács Antalné közös képviselőt kérdeztük.

Pár szóban mit hogyan mutatná be a társasházat?

Kovács Antalné: A ház 1981-ben épült, és bár azóta eléggé kicserélődött a lakóközösség, én még az első lakók közé tartozom. Korábban a férjem 22 éven át látta el a ház közös képviseletét, később pedig, mivel én is elég jól ismertem emiatt a folyó ügyeket, engem választott meg a közösség a tisztségre.

Azóta rengeteg minden történt velünk: részt vettünk a Panelprogramban és számos más pályázaton is, hiszen tömérdek a munka a ház körül, amihez pénzre van szükségünk. Ez egy nagyon aktív közösség, mindig keressük az új lehetőségeket, és számomra is nagy könnyebbség, hogy a lakók partnerek a ház ügyeinek vitelében, így sokkal hatékonyabb az együttműködés. Ennek köszönhető, hogy ilyen szépen sikerül minden évben fejlesztenünk valamit a környezetünkön.

Milyen eredményeket sikerült ezzel a jó együttműködéssel elérniük az utóbbi években?

K.A.: Egyrészt a Panelprogram keretében sikerült olyan felújításokat megvalósítanunk, mint a nyílászárók cseréje és a ház szigetelése. Ezzel ugyanis 50 százalékkal tudtuk csökkenteni a ház energiafelhasználását a téli hónapokban, ami óriási megtakarítás a számunkra. További megtakarítást eredményezett ráadásul, mikor a szellőzőmotorokat és a világítótesteket is energiahatékonyakra cseréltettük. Ezzel is mintegy 30 százalékban tudtuk csökkenteni a villamosenergia-költségeinket. Ezek alapján 2013-ban energiahatékonysági díjat is kaptunk.

Emellett kamerarendszert is telepítettünk a házhoz, amelynek olyan jó eltántorító ereje van, hogy azóta jóval nyugodtabbak lehetnek a lakók. Palackprést is felszereltünk a házban, az így összegyűjtött palackokat pedig el tudtuk adni, aminek az árából tovább tudtuk szépíteni a kertünket is. Az ilyen kisebb lehetőségeket is igyekszünk kihasználni.

Hogyan jött az ötlet, hogyan találtak rá a pályázatra?

K.A.: Mi 2012 óta minden évben pályázunk. Idén a biciklitároló felújítása volt a célunk, mert nagyon leromlott állapotú a helyiség, ahol ezt megoldottuk. Ráadásul itt helyben komoly beruházásokkal fejlesztették az utóbbi időben a kerékpáros infrastruktúrát. Ez alapján egyre többen választják ezt az egészséges és környezetbarát közlekedési módot, és egyre drágább bicikliket tárolnak a házban. Szerettük volna ezt hatékony és kulturált módon megoldani.

Hol tartanak a munkálatok, mit sikerült megvalósítani a pályázat keretében?

K.A.: Már nagyjából 90 százalékig készen vagyunk a munkálatokkal. Készen van a vakolás, festés, a járólapozás, a világítást is mozgásérzékelős ledfénycsövekkel cseréltük fel, illetve két biztonsági kamera felszereléséről is gondoskodtunk. Illetve vásároltunk egy kompresszort is, hogy a lakók azzal ellenőrizhessék a keréknyomást.

Ami még hátravan, a kerékpárkonzolok felfúrása és kisebb utómunkák, a kulcsok elrendezése, a kamerákhoz tartozó tájékoztató címkék felragasztása.

Milyenek a visszajelzések a lakók részéről?

K.A.: Nagyon örülnek, hogy nyertünk. Mikor kitettem erről egy tájékoztatót a liftbe, sokan írtak hozzá gratuláló üzenetet, és sokan alá is írták ezt. Ilyet én még nem is láttam az eddigi munkám során sehol, úgyhogy ez egy nagyon pozitív visszajelzés volt a lakóközösség részéről. Elsősorban persze a biciklisek örülnek a felújításnak, de a többi lakó is méltányolja, hogy ismét valamivel jobbá tudtuk varázsolni a házat.

Mik a következő felújítási tervek?

K.A.: A következő legfontosabb, hogy a két liftünket felújítsuk, mert ezek már 38 évesek, de hát ez nagyon nagy költség. Emellett a tető rendbe tétele is időszerű már, szóval lesz mire pályáznunk a továbbiakban is.

Ön szerint miért fontosak a Társasházi Pályázathoz hasonló kezdeményezések?

K.A.: Kellenek az ilyen, az állami pályázatokhoz képest kisebb költségvetésű kiírások, mert sok lépcsőház rossz helyzetben van anyagilag, viszont ezeknek köszönhetően meg tudják oldani a kapuval, kamerával és egyebekkel kapcsolatos felújításaikat.