Nem kerül sor a kívánt nagyberuházásokra

Azok az aktív tulajdonosok, akik szeretnék, hogy minél több értéknövelő, illetve életminőség-javító beruházás menjen végbe az épületen gyakran komoly akadályokba ütköznek. A nagyberuházásokat ugyanis sokszor nem szavazza meg a közösség, de elakadhat a közös képviselőn is a dolog. Mi ilyenkor a teendő?

A társasházak legnehezebb problémája a különböző nézetek és érdekek egyeztetése, a kompromisszumkötés. Különösen kiélezett viták szokták övezni a nagy költséggel járó beruházások megszavazását. Ilyenkor ugyanis felmerül, hogy néhány tulajdonos nem szeretne ilyen nagyobb kiadást finanszírozni, vagy épp más költséges munkát szeretne előbb elvégeztetni a házon, ami közvetlenül az ő komfortérzetét javítaná.

A probléma, hogy emiatt gyakran évekre, akár évtizedekre elhalasztódnak a fontos szigetelési vagy statikai munkálatok. Ezáltal egyfelől komoly plusz rezsiköltség jelentkezhet a lakások tulajdonosainál, de akár életveszélyessé is válhatnak az egyes épületelemek: hullhat a vakolat, eloldhatnak a tetőcserepek és megrogyhatnak a függőfolyosók.

shutterstock_98114219

Ki dönt?

A nagyberuházásokról, amelyek jelentős költségterhet jelentenek a tulajdonosoknak, kizárólag a közgyűlés dönthet. A közgyűlésen szavazhatják meg a tulajdonosok – és képviselőik –, hogy a napirendben megfogalmazott projektcélokat a mellékelt árajánlatok és műszaki leírások mellett meg kívánják-e valósítani.

Abban a kérdésben, hogy milyen döntéshez milyen szavazattöbbség szükséges, a társasházi SZMSZ lehet az irányadó. Ebben a közösség meghatározhatja, milyen kritériumok mellett jogerős egy adott döntés.

Kivéve, ha…

Elképzelhető azonban egy másik forgatókönyv is. Az olyan esetekben ugyanis, amikor az adott felújítási hiányosságok már életveszélyes helyzetet okoznak, a lakóknak van lehetőségük intézkedni. A teendő ekkor, hogy az illetékes építéshatósági osztályon bejelentjük a problémát. A hivatal ekkor vizsgálatot rendelhet el, és ha úgy ítélik, a helyzet valóban életet veszélyeztethet, akkor határozattal kötelezheti a hatóság a házat a probléma rendezésére.

Ne tévesszük össze, ez nem a ház feljelentését vagy beperelését jelenti, pusztán egy vizsgálat megindítását kezdeményezzük. Ne feledjük ugyanis, ha a ház hibájából baleset történik, akkor a ház akár felelősségre is vonható az okozott problémáért.

Szabályozható!

Ezen a téren fontos segítség lehet a beszerzési szabályzat elkészítése. Ahogy írtuk, a beszerzési szabályzatban a tulajdonosok szabályozhatják, hogy milyen összeghatárok között milyen szavazattöbbségre van szükség az adott munka megrendeléséhez. Lehet például, hogy a maximum 200 000 forintos összeghatárig a közös képviselő közgyűlési döntés nélkül is eljárhasson a közösség nevében, de például 5 millió forint felett már 2/3-os szavazattöbbségre legyen szükség. A beszerzési szabályzatról ebben a cikkünkben írtunk bővebben.