Ötleteket kínálunk, nemcsak finanszírozást

Társasházi szakértőinket bemutató interjúsorozatunk első megszólalója, Erdősi Gábor hosszútávfutónak vallja magát, a munkában és a magánéletben egyaránt. Tanármúltját a kapcsolatépítésben kamatoztató szakember az OTP Bank Dél-dunántúli Régiójában támogatja a társasházakat és lakásszövetkezeteket az átgondoltabb, kifizetődőbb beruházások megvalósításában.

– Ha hívnak, akkor menni kell, akár egy házhoz kijáró doktornak – összegzi feladatát röviden a négy megyét átfogó dél-dunántúli régió társasházi szakértője. Erdősi Gábor, aki tanári diplomával a zsebében, egy alapos átképzést követően került az OTP Bankhoz, közel tíz éve kezdett el foglalkozni társasházakkal, azt megelőzően pedig lakás-takarékpénztári koordinátorként dolgozott. A Tolna, Baranya, Zala és Somogy megyék társasházi finanszírozását összefogó szakember így szinte mindent tud a lakóközösségeket érintő pénzügyi-hitelezési kérdésekről.

– A munkánk súlypontja teljesen áthelyeződött, amikor a társasházak és lakásszövetkezetek a megváltozott gazdasági környezetben, egyre kevesebb pénzből voltak kénytelenek működni. Ma már a szabványos megoldások helyett egyedi javaslatokat kell tennünk, és meg kell keresnünk a pénzügyi forrásokat a különböző felújítási elképzelések megvalósításához – mondja Erdősi Gábor.

Erdősi Gábor előadást tart egy pécsi társasházi rendezvényen

– A társasházi közös képviselők, lakásszövetkezeti tisztségviselők rutinosnak mondhatóak és többé-kevésbé ismerik a lehetőségeiket, ennek ellenére minden hasznos ötlet elkél – teszi hozzá. – Egyfajta katalizátorként működök a társasházak és a kivitelezők között. Tapasztalataimat felhasználva próbálok segíteni akár még a kivitelezőkkel, vagy a pályázatírókkal folytatott tárgyalásokon is.

– Mindebből látszik, hogy egy társasházi szakértő ideje nagy részét nem az íróasztalnál tölti, hanem a banki és egyéb kapcsolatokat tevékenyen és rugalmasan mozgatva, utazó partnerként állandóan a területet járja. Ennek köszönhetően a közös képviselőknek egy-egy beruházás miatt nem kell átverekedniük magukat a teljes adminisztráción, hanem elég az „egyablakos” rendszerben, csak velem egyeztetniük ügyes-bajos dolgaikat – mutatja be az utóbbi években igencsak átalakult banki ügyfélkapcsolati szemlélet lényegét a szakember.

Erdősi Gábor úgy véli, a különféle társasházi felújításoknak az a legnagyobb akadálya, hogy a lakók nehezen vagy egyáltalán nem tudják elfogadni, ha a társasházi képviselő a közös költségek emelését javasolja egy-egy korszerűsítés érdekében. – Ezért olyan megoldásokat igyekszem ajánlani, amelyek már rövid távon, de legalábbis középtávon „nullszaldósak”, vagyis például a felújítással elérhető rezsi-megtakarítás fedezetet nyújthat a finanszírozás, hitelfelvétel költségeire.

– Annak érdekében, hogy ez valóban így legyen, átgondolt, jól megtervezett beruházásokra van szükség. Ezért fontos a jó és bizalmi kapcsolat a közös képviselőkkel. A bank csak akkor tud egyedi és kedvező kondíciókkal rendelkező ajánlatot adni, ha pontosan látjuk, miben gondolkodnak a házak lakói – hangsúlyozza az OTP Bank társasházi szakértője.

– A kisebb vidéki városokban még gyorsabbak a döntési folyamatok, a szorosabb ismeretség miatt még inkább mozgósíthatóak a közösségek, így ezeken a helyeken egy beruházás jobb ütemben zajlik, és az eredmények is látványosabbak, mint például a fővárosban – jelenti ki végezetül.

Ami a mozgalmasságot illeti, abból persze otthon sincsen hiány: Erdősi Gábor a tolnai megyeszékhelyen él feleségével, és két, sportosan nevelt fiúgyermekével. A 8 éves kisebbik kosárlabdázik, a 18 éves nagy fiú a labdát rúgja. Persze a papa sem szakított korábbi hosszútávfutó életmódjával, ma is rendületlenül rója a kilométereket. Mint mondja, a leghosszabb és legkimerítőbb lakógyűlés, tárgyalás fáradtságát is kifújja a fejéből egy-egy kiadós futás.