Bátran és ötletesen terveznek a társasházi pályázók (1. rész)

Folyamatosan érkeznek az OTP Bank Társasházi Pályázatára az online feltölthető jelentkezések. Kedvcsinálóként a legkorábban jelentkezőket kérdeztük a benyújtott pályázatokról. Emlékeztetőképp: három kategóriában összesen 9 nyertes kap egyenként 300 ezer – 1,2 millió forint közötti vissza nem térítendő támogatást. A pályázati anyag egyszerűen összeállítható, a pályázati folyamat bürokráciamentes.

Biciklibeálló, napkollektor, gang- és villamoshálózat felújítás, ezekkel a kisebb-nagyobb tervekkel számítanak forrásra a Házfórum által megkérdezett lakóközösségek, akik szinte az elsők között adták be pályázatukat.

A húszas években épült budapesti Wekerle telep egyik hat lakásos társasházának függőfolyosója évek óta igen rossz állapotban van, a korlát rozsdásodik, a járófelület pedig alul omladozik; a gang felújítása tehát nem várhat tovább!

Reményi Bernadett közös képviselő így számolt be a Házfórumnak a megoldással kapcsolatos terveikről: A beruházás becsült értéke két millió forint, ha a ház megnyeri az első helyet a pénz több mint fele összejöhet. A maradék néhány százezer forintot a társasház részben hitelből fedezné, részben pedig a lakók beletennék saját munkájukat is. A pályázatot ő maga írta, mint mondja, megnéztek egy korábban felújított hasonló körfolyosót, és abból merítettek ötleteket saját anyaguk elkészítéséhez. Ugyancsak a már említett forrás segítségével számolták össze, hogy melyek azok a költségek, amelyek feltétlenül szükségesek a beruházáshoz, és amelyeket társadalmi munkában, ingyen, nem lehet elvégezni. A képviselőasszony egy társasházi konferencián értesült az OTP pályázatáról, és mint agilis képviselő azon nyomban akcióba is lépett. A ház mérete, melyben lakik, nem különösebben nagy, ám a feladatok számosak, az ügyes-bajos dolgokat most még társadalmi munkában intézi.

Tervezzen Ön is bátran!

Fácányi Rudolfné egy 43 éve épült, 15 lakásos budapesti társasház közös képviselője, idestova 16 éve. Ő a Banktól kapott értesítést a pályázati lehetőségről, a ház ugyanis a Banknál vezeti számláját. Kapcsolatuk az OTP-vel egyébként is igen szoros, a ház nyolc éve fizeti a lakástakarék-alapot, mostanra mintegy öt és félmillió forint gyűlt össze. Ezt a pénzt is felhasználnák a tervezett fejlesztésre. A nagy álom ugyanis az, hogy napkollektorokkal váltsák ki a meleg víz fűtésére használt energia (gáz) jelentős részét. A ház erre a fejlesztésre pályázott elsőként, a tervezett beruházás összértéke több mint nyolcmillió forint, vagyis elkél a segítség. A ház egy második pályázattal is próbálkozik, fel szeretnék újítani az épület villámhárító rendszerét is. A pályázatok megírásában Fácányi Rudolfnét az egyik építész végzettségű lakó segítette.

Egy kisebb beruházás – az udvarra tervezett hat beállásos biciklitároló – megvalósításához szeretne pénzt nyerni az OTP pályázatán Kotnyek Zoltán, aki egy 33 lakásos társasház ügyeit 2006 óta intézi, közös képviselőként. Az épület 1920-ban épült és viszonylag jó állapotban van. Persze a budapesti Corvin mozi mögötti ház homlokzatára ráférne egy kiadós tatarozás, de a legnagyobb álom egy lift lenne. Ennek tízmilliós költségét azonban még jó ideig nem tudja a ház kigazdálkodni, ezért inkább apróbb fejlesztések megvalósításán gondolkodnak. A „zöldfejlesztés” tervezett költsége mindössze kétszázezer forint lenne. A közös képviselő maga írta meg a pályázati anyagot, mint mondja, különösebben nem volt nehéz dolga vele, hamar elkészült.

Az általa képviselt ház teljes villamos hálózatának felújítására és a lépcsőház kifestésére adott be pályázatot az OTP-hez Kálmánné Hanti Ilona, aki egy 1975-ben épült  XXI. kerületi, 19 lakásos társasház ügyeit intézi. Ő a pályázati lehetőségről a Bank honlapján, illetve a Helyi Téma című hetilapból értesült. A pályázatokat a közös képviselő személyesen készítette el.

Ha a fentebb bemutatott ötletek az Ön érdeklődését is felkeltették, és szívesen indulna lakóközösségével az OTP Bank Társasházi Pályázatán, akkor itt talál további részleteket a 2012. június 30-án záruló versengésről.

Még csaknem 2 teljes hónap, de gyorsabban eltelik, mint gondolná…
Ne halogassa sokáig, pályázzon minél hamarabb itt!

Ha tetszett ez a bejegyzés, akkor olvassa el a cikksorozat második részét is.