Paneltűzben vizsgázott jelesre az új füstelvezető

A néhány hónappal ezelőtt kiépített füstelvezető és az új homlokzati szigetelés kiválóan működött abban a XV. kerületi társasházban, ahol karácsony előtt kiégett egy nyolcadik emeleti lakás, négy lakót pedig a tetőről kellett kimenekíteni. A tűzbiztonsági szerkezet nemcsak a füstöt vezette el hatékonyan, de az éghető környezetet is folyamatosan hűtötte, az új szigetelés pedig sikeresen megakadályozta a lángok tovaterjedését.

Mint a legutóbbi tűzbiztonsággal foglalkozó bejegyzésünkben írtuk, a panelházak központi szemétledobóiba kerülő cigarettacsikk, vagy más parázsló, tűzkeltő anyag jelentős veszélyforrás lehet. Legtöbbször viszont nem az okozott tűz, hanem a nyomában szétterjedő fullasztó gázok jelentik a súlyosabb problémát. Ezért nagyon fontos a megfelelő füstelvezetés.

Nagy füstben a tűzoltók is nehezebben végzik a mentést, a füstelvezető ezen is segít (Képünk csak illusztráció © Fotolia)

Pluszköltséget vállalva készült el a rendszer, nemhiába

– Ezt felismerve vállalták a tulajdonosok a pluszköltségeket, és megvalósították a légutánpótlást biztosító bejárati ajtók cseréjét, valamint az új füstelvezető rendszer kiépítését – mondta Weisz Gábor Miklós, a társasházat képviselő Magyar Társasház Kft. ügyvezetője. – A ház felújítása, ezzel az önerős beruházással együtt, a ZBR Panelprogram keretében 2012 júniusában kezdődött el és október elején fejeződött be. A külső szigetelés mellett kicserélték a lépcsőházi ablakokat, illetve a régi panelajtókat is. A felújítás alap-összköltsége a nyolc lépcsőházra vetítve 20 millió forint volt.

– A füstelvezető rendszer két dolgot biztosít: a lépcsőházban felgyülemlett gázokat elvezeti, illetve gondoskodik a megfelelő levegő-utánpótlásról. A rendszer lakószintenként elhelyezett, tűzálló kábellel ellátott, üveglapokkal lezárt nyomógombokból, és a tetőkijáróba beépített, 90 fokban kifelé nyitható nyílászáróból áll. Ezt síkmágnes és tartóáram rögzíti folyamatosan. Mindezt szünetmentes tápegység egészíti ki – ismertette az alapvető műszaki paramétereket a közös képviselő.

– Ha a lépcsőházban füst keletkezik, a füstelvezető ajtót a szintenként elhelyezett nyomógombok használatával ki lehet nyitni. A gombokat törhető üvegfedél védi a véletlen megnyomástól. Persze az is előfordulhat, hogy valaki kíváncsiságból vagy heccből betöri a folyosói gombok fedeleit. Pótlásuk nem olcsó, körülbelül 3 000 forintba kerül darabonként. A szabaddá váló tetőnyíláson keresztül folyamatosan áramolhat a tiszta, hideg levegő, a melegebb, füstgázokkal telített helyére. Mindez a mentéshez is jobb látási viszonyokat teremt. A tetőn keresztül szabaddá váló út ugyanakkor menekülési lehetőséget kínál a lakóknak – tette még hozzá Weisz Gábor Miklós.

A külső szigetelés megakadályozta a tűz terjedését

– A hat héttel ezelőtti paneltűz fontos tanulságokkal szolgálhat minden közös képviselőnek – emelte ki a Nyírpalota út 81-95. szám alatt található társasház üzemeltetését felügyelő szakember.

A hivatalos jelentések szerint a tízemeletes panelház nyolcadik emeletén tűz keletkezett. A tüzet elektromos zárlat okozhatta, az egyik kétszobás lakásban. A nagy füst miatt a házból tizennégy lakót légzőmaszkok segítségével kellett kihozni, négy embert pedig emelőkosárral mentett ki a Tűzoltóság a tetőn keresztül. Két lakót füstmérgezés miatt kórházba szállítottak. A tűzfészekként azonosított lakás teljesen kiégett, további 20 lakásban kisebb-nagyobb kár keletkezett.

A katasztrófavédelem közleménye ugyanakkor kiemelte, éles helyzetben is jól szerepelt a felújított panelépület füstelvezetője, ráadásul az épület külső szigetelését hiába érte a láng, az csupán korommal szennyeződött. A tűz továbbterjedését a felújítás során a homlokzatra rögzített vegyes, polisztirolt és kőzetgyapotot is tartalmazó, hőszigetelő réteg akadályozta meg. Ezt az Országos Katasztrófavédelmi Hivatal előírásai megfelelően, a szakhatósági hozzájárulást követően helyezte fel a kivitelező.

Mindenki segített a bajban

– Az emberi tényező is fontos szerepet játszott abban, hogy csak minimálisnak mondható kár érte a tulajdonosokat – jelentette ki Weisz Gábor Miklós, aki a tűzesetkor azonnal a helyszínre sietett. – Az egyik legösszetartóbb budapesti lakóközösség található ebben a házban. Az itt élők mindig számíthatnak egymásra. Lélekjelenléttől függően mindenki segített a másikon, ahogy tudott… teafőzéssel, takarókkal, vigasztalással. Munkatársaink pedig, a tűzoltókat követően, azonnal nekiláttak a károk helyreállításának. A gyors munkavégzéshez nagyban hozzájárult a társasházat biztosító Groupama Garancia hozzáállása is, ami példamutató volt – mondta legvégül a közös képviselt vezetője.