Saját napkollektor a társasházon? Figyeljen az engedélyeztetésre!

A társasházak esetében a napkollektoros rendszerek akár teljes mértékben fedezhetik a közösségi áramfogyasztást, azaz a közös helyiségek, a lépcsőház és mondjuk a lifthasználat energiafogyasztását. Így a rendszernek köszönhetően ennyivel is csökkenhet a befizetendő közös költség mértéke. Egyre több olyan konkrét házról hallunk ráadásul, ahol már sikerrel használják a napkollektorokat a büdzsé kímélésére.

Veszprémben már napkollektorral termelik a szükséges energiát

Egy veszprémi társasház lakóközössége 9 millió forintos beruházásból 84 napelemet szereltetett fel a lakóépületre. A közös képviselő beszámolója szerint tavaly május óta közel egymillió forintnyi energiát termeltek az új eszközök. Az új napelemeket a ház délnyugati oldalán helyezték el, ezzel pedig az épület külső, illetve lépcsőházi világítását oldják meg, de a lift, a szellőzőmotorok és a napkollektorok szivattyúinak működését is ezek áramtermelése fedezi. Az épületben közösen felhasznált energiát a napkollektorok szolgáltatják. A napkollektorok működését egy számítógépes távvezérlésű mérésfigyelő és mérésellenőrző rendszerrel irányítják a kazán.

Saját napkollektor a társasházon? Figyeljen az engedélyeztetésre!

A közös költségek minimális emelkedésével járó kilencmilliós befektetés a számítások szerint tíz éven belül térül meg. Továbbá a napelemek mintegy húsz-huszonöt évig képesek teljesítményvesztés nélkül működni, így hosszabb idő elteltével is csekély összegért jut energiához a ház.

Érdekessége a dolognak, hogy a napkollektorok tavasszal és ősszel termelik a legtöbb energiát, ugyanis sokat számít, hogy a nap sugarai milyen szögben érik a háztetőre szerelt kollektort. Az eszköz hatékonyságát egy weboldalon keresztül tudják mérni a lakók, így pontosabban lehet intézni a gazdálkodást.

Napkollektor egyénileg és a társasház egészének

A napkollektorok felhelyezését és hasznosítását ebben az esetben a társasház lakóközössége szavazta meg, és ők is élvezik ennek előnyeit. Ehhez természetesen közös döntésre, nevezetesen közgyűlési határozatra volt szükség. Amiért mindenképpen határozathoz van kötve a beruházás, az az, hogy közös tulajdonban lévő épületelemekhez szerelik be a berendezéseket: tetőfödém, homlokzat, elektromos hálózat. Ezek módosításáról pedig kizárólag a közgyűlés határozhat.

Azonban ha valaki abban gondolkozik, hogy egyénileg szereltet fel napkollektort, a saját lakásához kapcsolva, akkor erre is lehetősége van. A fentiek alapján azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy itt is a közgyűléssel elfogadtatva tudja ezt megtenni.

A tulajdonostársak hozzájárulásának beszerzéséhez a következő közgyűlésre fel kell terjeszteni egy „osztatlan közös tulajdon magánhasznosítása” című napirendi pontot, amelynek keretében a tulajdonosok szavazhatnak a kérdésben.

Ha például a közös tulajdonú tető egy részét ezzel kisajátítja a tulajdonostárs, ehhez 100 százalékos támogatásra lesz szüksége, hiszen ezzel gyakorlatilag a kizárólagos használati jogot kívánja megszerezni erre a részre. Amennyiben ilyen mértékű „területfoglalásról” nincs szó, de mégis közös tulajdont érint a munka, a közgyűlés 50% +1-es támogatására van szükség.

Tájékoztatási kötelezettség a napkollektor-telepítéskor

A tulajdonostársnak ugyanakkor egyéb kötelezettsége is felmerül. Egyfelől ki kell vizsgáltatni, hogy a tulajdonostársak és az épület számára a napelemek felszereltetése nem okoz majd semmilyen kárt a későbbiekben. Ezzel kapcsolatban érdemes azokat a biztosítékokat is írásba foglalni, hogy ha bárminemű káreset történik vagy javíttatni kell a tetőt vagy a kollektorokat, akkor ez az adott tulajdonos költségén történjen.

Emellett pedig tájékoztatni kell a tulajdonostársakat arról, hogy mekkora tetőterületet kíván így elfoglalni, ki a kivitelező, milyen munkálatokkal jár ez.

A napkollektor növelheti a lakások értékét

Az önerő mellett a különböző pályázati lehetőségek is adottak a társasházak számára. A társasházi energia-megtakarítási pályázatoknál általában szóba jöhet napelemes rendszer telepítése is a fűtéskorszerűsítés során! A társasház fűtéskorszerűsítése során gondolni kell arra is, hogy a megtermelt villamos energiával (amennyiben az épület napelemes rendszerre alkalmas felülete engedi) lehetőség nyílhat a használati meleg víz (HMV) termelésére is. Mindezzel olyan pluszt nyernek a lakások, ami nagyban növelheti ezek forgalmi értékét.