Tagja lehet a számvizsgáló bizottságnak?

A számvizsgáló biztosság felállítása 25-nél több lakásos társasházakban kötelező, arról pedig, hogy mi minden tartozik a feladatai közé, arról korábbi cikkünkben írtunk. Ezúttal azt vizsgáljuk, hogy mit mond a társasházi törvény a számvizsgáló bizottságban esetlegesen felmerülő összeférhetetlenségről.

A társasházi törvény nem nyilatkozik minden felmerülő kérdésre vonatkozóan egyértelműen a számvizsgáló bizottságról, viszont az SZMSZ-ben, vagyis a Szervezeti és Működési Szabályzatban tehetünk erre vonatkozóan korlátozásokat.

shutterstock_190197758

Kik lehetnek a számvizsgáló bizottság tagjai?
A társasházi törvény előírja, hogy a számvizsgáló bizottság tagjaként csak tulajdonos választható meg. A 27. § 3. bekezdése szerint a legalább egy elnökből és két tagból álló intézőbizottságot a tulajdonostársak csak saját maguk közül választhatják. Ez azt jelenti, hogy nem lehet a tulajdonos nagykorú hozzátartozója és a haszonélvező sem a bizottságban. Ami egyfelől korrektséget feltételezhet, viszont ha nem akad a házban senki, aki vállalná a tagságot, a külső szereplők beengedése könnyebbséget jelentene egy inaktív közösség számára.

Erre lehetőségük is van, azonban több megkötés mellett. Ha senki nem vállalja a feladatot, akkora törvény 51. paragrafusa szerint az ellenőrzés feladat- és jogköreit évente a közgyűlés egy-egy tulajdonosra bízhatja határozat útján.

Ha így sem sikerült a tisztséget rendezni, a feladatok ellátásával a szervezeti-működési szabályzat erről szóló rendelkezése esetén a számvitelről szóló törvény szerinti könyvviteli szolgáltatás végzésére jogosult szolgáltató vagy okleveles könyvvizsgálói képesítéssel rendelkező és a számvitelről szóló törvény szerinti regisztrált személy vagy olyan gazdálkodó szervezet is megbízható, amelynek van ilyen tagja vagy alkalmazottja.

Mikor van összeférhetetlenség?

Sok kérdés érkezik szerkesztőségünkhöz, hogy az adott illető lehet-e SZB-tag. A legtöbbször az, hogy csak tulajdonostárs lehet a bizottság tagja, rendben is van, de itt jön a többi probléma. Ahogy ugyanis írtuk, haszonélvezője a háznak nem lehet bizottsági tag. Ilyen haszonélvező például a fizetett gondnok, takarító, a közös képviselő is.

Ennek oka alapvetően az, hogy a fizetett szolgáltatók munkáját és tiszteletdíját az SZB hivatott ellenőrizni. Ha tehát a takarító vagy a közös képviselő bekerülne a bizottságba, saját munkáját és munkadíját kellene ellenőriznie, ami súlyos problémákhoz, visszaélésekhez vezetne, ezért összeférhetetlenek ezek a pozíciók.

Ugyancsak problémás lehet, ha egy családból vagy együtt élő párból ketten is tagjai a bizottságnak. Ezt ugyan nem zárja ki a társasházi törvény, mindenesetre kérdéseket vet fel ez a felállás. Mivel a két illető bizonyos kérdésekben egyazon érdeket képviselhet, sérülhet az ellenőrzés tisztasága, ezért javasolt lehet a következő közgyűlésen felülvizsgálni a bizottság összetételét. Amennyiben a tulajdonosok meg vannak elégedve az illetők munkájával, maradhat minden a régiben, azonban lehetőségük van egyiküket vagy mindkettejüket is felmenteni, és új bizottsági tagokat választani.