Társasházi pályázat: Fókuszban az energiahatékonyság

Az idei Társasházi Pályázat Ezermester kategóriájának győztese, az Óbuda XV. számú Lakásfenntartó Szövetkezet 1 500 000 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesült, amit a lépcsőházi és alagsori nyílászárók cseréjére fordított a közösség. A felújításról Kincses Péternét a ház közös képviselőjét kérdeztük.

Mesélne nekünk és olvasóinknak a társasházról?

K.P: Társasházunk Óbudán a Váradi utcában található, amely az 1973-74-es évben került átadásra. Jelenleg az elmúlt negyven év alatt elhasználódott eszközök okozta problémákat orvosoljuk. A megvalósításhoz természetesen egyes évekre lebontott gondos pénzügyi tervezésre és költségvetésre is szükségünk van.

Honnan jött az ötlet, hogy beadják jelentkezésüket az idei Társasházi Pályázatra? Hol látták a felhívást?

K.P: A társasházban észlelhető problémákat fokozatosan a költségekhez mérten javítjuk. korábban az Ökoplusz program keretein belül fűtéskorszerűsítést valósítottunk meg, a bejárati kapukat pedig négy éve cseréltük. A következő lépés a nyílászárók cseréje volt, így mikor az interneten találkoztunk a felhívással, tudtuk, hogy élnünk kell ezzel a lehetőséggel. A lakószövetkezeti gyűlésen bemutattuk a pályázati felhívást, majd ezt követően közgyűlési határozat született a jelentkezésről.

Ezek szerint könnyen ment a pályázás folyamata?

K.P: Egyértelműen igen! A lakók közösen tervezték meg milyen módosításokra kerüljön sor. A pályázás kihagyhatatlan lehetőség volt számunkra, hiszen a lépcsőházi ablakok nem üzemeltek rendeltetésszerűen, a párkányok alatt befolyt a víz, de emellett az alagsori nyílászárókat cseréjét is felvettük a napirendi pontra.

Miként zajlott a kivitelezés?

K.P: A társasházban 12 nagyméretű lépcsőházi ablak cseréjére, valamint 36 alagsori vasszerkezetes ablak cseréje valósul meg. Ezzel a felújítással nagy segítséget kapott a lakóközösség.

Összességében milyen tapasztalatokkal zárták a Társasházi Pályázatot?

K.P: A felhívás sokszínűsége és a széles spektrum kiemelkedő véleményem szerint. Maga a folyamat gördülékenyen ment, könnyen kiigazodtunk a felhíváson és pályázati adatlapon is.