Társasházi Pályázat: tavasszal a fűtésszámlákon is látni fogják a felújítás eredményét a lakók

A 2017-es Társasházi Pályázat közönségdíjasa, a kecskeméti Pákozdi csata utca 14-24-es társasház lakóközössége a lépcsőházi radiátorokat cserélte le az elnyert támogatásból. Céljuk az volt, hogy ennyivel is erősítsék a ház energiahatékonyságát, és persze esztétikai szempontból is fejlesszék a lépcsőházat az elnyert 1 000 000 forintos támogatásból. Mindezt ráadásul egy átfogó felújítási terv részeként valósították meg a lakók.

A kecskeméti Pákozdi csata utca 14-24-es társasház nyerte 2017-ben az OTP Bank Társasházi Pályázatának közönségdíját, és az azzal járó 1 000 000 forintos vissza nem térítendő támogatást. A támogatásból megvalósított és az azon túlmutató felújításokról Dr. Bóna Csabával, a ház közös képviselőjével beszélgettünk.

Mit érdemes tudni a házról és a közösségről pár szóban?

Bóna Csaba: Társasházunk idén 40 éves, 6 lépcsőházból és 90 lakásból áll. Egy sajnálatos eset miatt a ház a médiában is szerepelt idén: május 1-jén gázrobbanás történt a házban, ami miatt teljesen fel kell újítanunk az egyik lépcsőházat.

Hogyan jött az ötlet a nevezésre, hogyan találtak rá a pályázatra?

B.Cs.: A társasházban korábban komoly baj volt, hogy a közös képviselet semmilyen pályázati lehetőséget nem próbált meg, nem történt semmilyen beruházás az állagmegóvás érdekében. Ezért nem csak a gázrobbanás által sújtott, hanem az összes lépcsőházunkban komoly felújítások váltak szükségessé. Nagyon lepusztulttá váltak a közös területek az évtizedek alatt.

Ezek miatt a problémák miatt sorra kerestek meg a lakók, hogy vegyem át a tisztséget, és induljon el valami. Amikor a közös képviselői ajánlatomat állítottam össze, akkor találkoztam a Társasházi Pályázat felhívásával, és bele is foglaltam az anyagba, hogy élnék a pályázat adta lehetőséggel.

Hogyan sikerült összeállítani és beküldeni a pályázatot, mennyire volt ez könnyű folyamat?

B.Cs.: A lakók olyannyira támogatták a kezdeményezést, hogy hét pályázatot is beadtunk. A radiátorok cseréje mellett még pályáztunk klimatizált közösségi helyiségek kialakításával is, ahol vízautomatákkal tudnánk segíteni főként az idősek folyadékbevitelét, illetve terveztünk közösségi kertet és lépcsőházi felújításokat is.

Pontosan mi volt a közösség célja a pályázattal?

B.Cs.: A nyertes pályázatunk keretében leszereltettük a már 40 éves alumínium radiátorokat az egész lépcsőházban, hiszen ezek már közel sem működtek megfelelően, ráadásul esztétikailag is problémásak voltak. Újakat viszont csak a földszinten kívántunk felhelyezni, erről egyeztettünk is a hőszolgáltatóval. Mivel a szolgáltató ajánlotta, hogy mindenképp szeptember előtt végeztessük el a munkálatokat, már augusztus végére sikerült megvalósítanunk ezt a projektet.

A cél ezzel egyfelől az volt, hogy a lépcsőház fűtését pénztárcabarát módon tudjuk biztosítani az új fűtőtestekkel. A lakók tavasszal már a számlákon is látni fogják, mekkora megtakarítást értünk el így. Másfelől pedig azt szerettük volna, hogy a lépcsőházba belépve rendezett, esztétikus környezetet lássunk, és ehhez is hozzájárult a felújítás.

Milyen egyéb befektetésekkel párosult a pályázatból megvalósított radiátorcsere?

B.Cs.: Egyrészt kicseréltük a ház nyílászáróit, ezért sem volt szükség arra, hogy az emeleten is új radiátorokat szereljünk fel, hiszen így is elég meleg van a lépcsőházban. Emellett a lépcsőházak kifestését is sikerült megvalósítanunk, így tényleg sokat szépült a környezetünk.

A postaládákat is lecseréltük, aminek során egy afféle időkapszulát is találtunk. Az egyik láda mögé ugyanis beszorult egy 1978-as levelezőlap, amelynek még a helyi média is a csodájára járt.

Persze a terveknek itt még nincs vége: szeretnénk a lépcsőházak burkolatát is felújítani, de az eddigi munkálatok után erre csak szépen lassan kerülhet sor.

Ezektől eltérő, de szintén fontos számunkra, hogy a szelektív hulladékgyűjtés terén is sikerült előrébb lépnünk. Rendeltünk egy palackprést a szemét hatékonyabb elhelyezése érdekében, ileltve a házhoz jövő szelektív gyűjtést is sikerült megoldanunk.

Fontos megemlíteni, hogy mindezt önerőből valósítottuk meg, mivel idén vált felhasználhatóvá a ház lakástakarék megtakarítása.

Hogyan változott azóta a társasházban az élet, mik a visszajelzések a lakók részéről?

B.Cs.: Rendkívül pozitívan értékelik a változásokat. Gyakran megállítanak vagy felkeresnek, hogy milyen jó meleg van végre a lépcsőházban, és hogy jobb is körbenézni a régi darabok eltűntetése óta.

Összességében tehát jó tapasztalatokat szereztek a Társasházi Pályázatról?

B.Cs.: Abszolút. Pont ez tetszett a kiírásban, hogy nem volt bonyolult, könnyű volt a jelentkezés, nem kellett hozzá szakember, józan paraszti ésszel meg lehetett csinálni mindent. Ez a konstrukció így megfelelő, jövőre is mindenképp pályáznánk. Már a tervünk is megvan hozzá: a ház elektromos hálózatát szeretnénk legalábbis megvizsgáltatni, és szükség szerint felújíttatni.

Képek : Kecskemét, Pákozdi csata u. 14-24. Társasházközösség Facebook oldala