Terjed a geotermikus energia az újépítésű társasházaknál

Még nem általános, de egyre gyakoribb az újépítésű társasházak esetében, hogy geotermikus energiával oldják meg a lakások fűtését – írja az Origo. Ahogy tovább folytatódik a lakásépítési boom, egyre fontosabb kérdést jelent, hogy a lakások fűtése környezet- és nem utolsó sorban pénztárcabarát módon legyen megoldva.

Tavaly január 1-e óta lépett életbe az energetikai osztályozásra vonatkozó új besorolási rendszer az épületek esetében, a dupla betűjelzés használata. A lehetséges besorolási osztályok így ‘AA+’ jelzéssel indulnak a leghatékonyabb kategóriától egészen a ‘JJ’-ig. A legmagasabb minősítést csak a legkorszerűbb épületek kaphatják meg, amelyek energiaigénye csupán minimális. Az új épületeknek 2020-tól minimálisan ‘BB’ besorolást kell elérniük, ami a „közel nulla energiaigénynek” felel meg. Ennek megfelelően már jelenleg is egyre több az olyan kivitelezés alatt álló projekt, amely az igen előkelő AA+ besorolást kapta.

A geotermikus energia az új sláger

A környezetbarát, energiahatékony, emellett a megújuló energia hasznosítására épülő fejlesztések mind nagyobb arányt képviselnek a lakó- és irodaépületek szegmenségen. Szegeden és Budapesten is elindul idén ősszel egy-egy, geotermikus hőenergiát hasznosító társasházi projekt. A dél-alföldi városban mintegy félezer lakás épül ebben a szellemben, Budapesten pedig a IX. kerületben indul meg a kivitelezés a megújuló energia és a környezettudatosság jegyében.

A geotermikus energiatermelés

A geotermikus hőszivattyúzás primer energiaforrása a föld, vagyis a lábunk alatt a talaj, mely 60‐80 cm‐nél mélyebben sohasem fagy meg, és 4‐5 méternél nagyobb mélységben +11- +15 C hőmérsékletű. Magyarország területén a geotermikus adottságok többi európai országnál előnyösebbek.

A geotermikus hőszivattyúzás környezetvédelmileg is az egyik leghatékonyabb megoldás, mivel alacsony energiafelvételével, az elsődleges „szennyező” hatása is a legcsekélyebb. Ezen kívül a föld tömege egy olyan “puffernek” tekinthető, amely a nyári hűtésből származó́ hőt eltárolja a téli fűtéshez.

Forrás: Ha11er

Forrás: Ha11er

Haller11

A Haller utcában, a „Haller11″ nevű projekt keretében épülő, 2019-es átadással tervezett, 256 lakásos társasház AA+ energetikai besorolással bír. A környezetbarát energiaellátás érdekében a tervezők geotermikus hőszivattyú alkalmazása mellett döntöttek. A projektnél elmondták: kifejezetten fontos szempont volt a hatékonyság.

A szállított hőnek nagyjából egyötöde szükséges az átmozgatáshoz. Például, 10-15 kilowatt hő szivattyúzásához 2-3 kilowatt villamos energiára van szüksége a rendszernek – ennyi kell egy nagyobb teljesítményű hajszárítónak is.

A leendő lakók egyénileg figyelemmel tudják kísérni saját felhasználásukat. A beruházónál úgy vélik, ez racionális energiafelhasználásra ösztönözi a majd házba költözőket, és ez az épület egészének energiafelhasználására kedvező hatást gyakorol majd.