Újra sláger a távfűtés

Korábban sokan feketelistára helyezték a távfűtést, most mégis egyre többen keresik. Ma már ez az egyik legkényelmesebb és leggazdaságosabb fűtési mód az otthonokban – írja a KamaraOnline.

Sokat változott a távfűtés megítélése hazánkban, hiszen az elmúlt évtizedekben sokan az egyik legpazarlóbb és legdrágább rendszernek gondolták, mára viszont egyre keresettebb fűtési rendszerről beszélhetünk.

Így vélekedtek korábban a távfűtésről

A panellakások korábbi alacsony presztízse is nagymértékben hozzájárult a távfűtés negatív megítélésének. Magyarországon közel 780 ezer házgyári lakás épült, amelyek legnagyobb részét távfűtéssel szerelték. A kilencvenes évektől azonban ez a fűtési mód eltűnt az újépítésű ingatlanokból, így a továbbfejlesztett megoldása sem alakult ki. A mintegy kétmillió ember komfortérzetéért felelős rendszer azonban idővel modernizálásra került.

Ez a helyzet napjainkban

A panelek megítélése jelentősen átalakult, hiszen napjainkban szárnyal a panelek piaca. Ezt alátámasztja az a tény is, hogy egy év alatt ismét közel 13 százalékkal nőtt országos átlagban a négyzetméteráruk, azzal együtt, hogy a távfűtés is maradt.

Újra sláger a távfűtés

Itt a változás oka

A panelprogramnak köszönhetően, megszüntethetővé vált ezen típusú lakóingatlanok legnagyobb hátránya a magas fenntartási költség. A felújítási program keretében  a fűtőberendezések szabályozhatóak lettek és az egyéni mérés is lehetségessé vált. Az energetikai felújítás mellett a nyílászárók cseréje és a homlokzati hőszigetelés is sokkal energiahatékonyabbá és olcsóbbá tette a lakásfenntartást.

Jelenleg ezek a legnépszerűbb fűtési megoldások

Napjainkban a héra és a gázkonvektorok a legkedveltebbek fűtési megoldások. Mindemellett a panelprogram hatására a panellakások és a távfűtés korábban megkopott presztízse újra helyreállt, mégpedig olyannyira, hogy a piac új slágereinek számítanak – nyilatkozta Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.