Vizesedik a pince, támad a penész

Az egyre nagyobb viharok egyre nagyobb mennyiségű esőt hoznak, ez pedig sok esetben a pincék beázásához vezet. Nem csak az okoz ilyenkor gondot, hogy a talaj nem tudja elnyelni a rengeteg vizet, hanem az is, hogy a régi házak pincéinek szigetelése elavult, az évtizedek alatt elmállott, vagy soha nem is volt. Ilyenkor nagy fejtörést okoz a társasházak lakóinak, hogy mit kezdjenek a közös helyiséggel. Azonban ha szeretnénk megóvni nem csak a pincében tárolt vagyontárgyaink, de az egész épület épségét, a kérdést mielőbb teljes körűen kell megoldanunk.

Az utóbbi évek viharai azért veszélyesek a társasházakra nézve, mert a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű esőt a talaj egyszerűen nem tudja elnyelni, a víz pedig mindig utat talál magának. Ez az út pedig a legtöbb esetben az elavult szigeteséseken, évtizedek alatt szétmállott betonon keresztül vezet. A beázás végül nedvesezéshez és penészesedéshez vezet a pincékben, alagsori helyiségekben. Ezt a problémát nem csak amiatt kell sürgősen orvosolni, mert a beázott helyiség rossz levegőjű és használhatatlan lesz, hanem azért is, mert ha a víz egyszer utat talált magának, akkor legközelebb is arra folyik el és egy idő után a ház alapjait veszélyezteti, kimossa azt.

Minél mélyebb, annál veszélyesebb
Általános szabály, hogy minél mélyebbre nyúlik egy épületrész (pince, teremgarázs), annál nagyobb a vizesedés, beázás veszélye, hiába volt annak idején esetleg szigetelve. Ezért a pincékben, alagsorokban jelentkeznek először és legszembeötlőbben a nem megfelelő vízszigetelés és csapadékvíz-, rétegvíz elvezetésének jelei.

Ennek oka, hogy az épület, pince egyfajta torlaszként működve megemeli a vízszintet. Képzeljük el, hogyha egy nagyobb méretű akváriumot negyedrészig töltünk vízzel és belehelyezünk egy kisebb méretű akváriumot, akkor a vízszint jelentősen megemelkedik. Valami ilyesmi játszódik le a házak, pincék, teremgarázsok építésekor is a talajban, amiknek a szigetelését általában csak talajpára, talajnedvesség ellen tervezik, így az nem véd az úgynevezett torlaszvíz ellen.

7012204919_ebc79b7077_k

Az is probléma, hogy a régi, elöregedett, bitumenes szigetelőlemez (kátránypapír) nem tud megbirkózni a pincéknél, teremgarázsoknál felgyülemlett vízmennyiséggel, ezért a falak nedvesedni, vizesedni kezdenek, megjelenik a salétrom, a penész, a gomba, amely sok esetben légúti problémához vezet.

Megoldható az utólagos szigetelés
Az utólagos pinceszigetelés természetesen nagy fejtörést okoz a társasházaknak, hiszen közös helyiségről van szó, vagyis közös problémáról.

Amennyiben a ház szakember segítségét kéri, akkor az első feladat, hogy megtalálják a nedvesedés okát és, hogy megszüntessék a víz utánpótlását. Szakszerűtlen pinceszigeteléssel, sokkal nagyon bajt idézünk elő hosszú távon. Ezért fontos, hogy a szigetelés munkálatait szakemberekre bízzuk.

Az utólagos pinceszigetelés, teremgarázsok, szuterénlakások utólagos szigetelése két módon történhet: kívülről vagy belülről. A kívülről történő szigetelést nem ússzuk meg az épület külső falainak kiásása nélkül, egészen a pince alapjáig. Miután a pincefal mellett megtörtént a földmunka, jönnek a meglepetések.

A különböző anyagokból, különböző módon épített szigetelést tartó falat el kell bontani és új, modern falazást, szigetelést kell alkalmazni, sok esetben drénrendszert kell kialakítani.

Belülről akkor kell szigetelni egy pincét, vagy garázst, amikor az épületet nem lehet kívülről kiásni. A pincék negatív oldali szigetelése esetén nem a támadási oldal felől szigetelünk, amelynek az a hátránya, hogy a belső térben beázás, vizesedés nem lesz, de a pince falazatában a víz továbbra is pangani fog. Ez a nedves állapot a legtöbb falazatnál nem okoz különösebb problémát, az épület, pince állékonyságát nem befolyásolja. Ebben az esetben a vakolat leverése és egy alapos tisztítást követően, a megfelelő anyaggal történő hézagpótlás után, kenhető szigetelőanyaggal le kell szigetelni a helyiséget, majd szilikát vagy meszes alapanyagú festékkel lefesteni.

Az utólagos szigetelés persze nem olcsó munka, de nem „úszhatjuk meg”, ha még sokáig élvezni szeretnénk az otthonunkat.

Finanszírozza pályázati forrásból!
A pinceszigetelés felújításához most jó lehetőséget kínál az OTP Társasházi Pályázat, amelyről minden szükséges információt ezen a linken olvashat. A pályázat nagy előnye, hogy a pályázható kategóriákon belül (Ezermester, Biztonság, Közösségépítés) sokféle projektre lehet vissza nem térítendő támogatást nyerni, és egyszerre akár több kategóriában is lehet nevezni, a támogatásból pedig felújíthatja a lépcsőházi világítás rendszert vagy a korlátokat is.